:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 20, 2021   12:49

0

124

Mihajlović: Finansijski ugovor-korak bliže izgradnji gasovoda

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da danas potpisani finansijski ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, za našu zemlju znači korak bliže realizaciji tog projekta.

Na konferenciji za medije, Mihajlović je istakla da je ukupna vrednost tog projekta, koji prolazi i kroz Srbiju i Bugarsku, 160 miliona evra, a da je ukupna dužina 170 kilometara.

"Ovde nisu samo u pitanju finansijska sredstava, već pre svega gasna stabilnost, jer će naša zemlja imati mogućnost da kroz taj gasni interkonektor razmišlja i o diverzifikaciji ponuđača gasa", rekla je Mihajlović.

Ističe da se Srbija nalazi u godini u kojoj će se donositi važne odluke u oblasti energetske tranzicije.

Mihajlović je zahvalila Evropskoj uniji na grantu od 49,6 miliona za taj projekat, ali i na svemu što radi u saradnji sa Srbijom u oblasti energetske tranizicije.

"U tom smislu, ovaj gasni interkonektor je od velike važnosti, jer se Srbija okrehce gasnim elektranama i elektranama iz obnovljivih izvora energije", rekla je Mihajlović.

Zahvalila je i EIB za kreditnu liniju od 25 miliona evra, kao i na svim projektima koje rade sa Srbijom u borbi protiv klimatskih promena.

Potpredsednica EIB Liliana Pavlov ističe da je danas potpisan važan finansijski ugovor za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske i dodala da je reč o kreditnoj liniji od 25 miliona evra.

Istakla je da će taj projekat poboljšati energetsku sigurnost i diverzifikovati energetski sektor u Srbiji, ali i da će doprineti fleksibilnosti gasnih mreža u našoj zemlji i Bugarskoj.

Pavlov je naglasila da je taj projekat od zajedničkog interesa koji će doprineti bržoj integraciji regiona u energetsko tržište EU.

"Što se tiče ove investicije, ona koristi i grant EU iz IPA programa od skoro 50 miliona evra i to ukazuje na značaj koji EU pridaje podršci energetskoj tranziciji Srbije i čitavom regionu", rekla je Pavlov.

Najavila je da će EIB sa Vladom Srbije uskoro potpisati još jedan finansijski ugovor o pomoći malim i srednjim preduzećima u našoj zemlji koja su pogođena krizom koju je izazvala pandemija virusa korona, a koji će biti vredan oko 200 miliona evra.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je projekat izgradnje gasnog interkonektora važan zato što doprinosi energetskoj bezbednosti i diverzifikaciji u oblasti energetike u Srbiji, ali i da taj projekat približava Srbiju energetskom tržištu EU i doprinosi povećanju ekonomske razmene sa Srbijom.

Fabrici je naveo da je projekat važan i iz ekoloških razoga, odnosno zbog tranzicije od uglja ka energentu kao što je prirodni gas koji je dosta čistiji.

Istakao je da je taj projekat važan, jer vodi ka liberaliziciji tržišta Srbije i zbog Poglavlja 15 u pregovorima u pristupanju EU.

Izvor: Танјуг

Mihajlovićgasni interkonektor između Srbije i Bugarske
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva