:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2021   11:59

0

94

Mihajlović i ambasadorka Portugalije o saradnji u energetici

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ambasadorka Portugalije u Srbiji Marija Viržinija Mendes da Silva Pina razgovarale su danas o mogućnostima saradnje dve zemlje u energetskom sektoru.

Ta saradnja se posebno odnosi na zelenu energiju, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Kako je saopštio njen kabinet, Mihajlović je rekla da Srbija i Portugalija mogu i treba zajednički više da rade u energetskom sektoru.

"Pripremamo nove zakone i menjamo postojeće, donećemo važna strateška dokumenta, cilj nam je da otvorimo tržište za nove investicije i privatni kapital i portugalske kompanije su dobrodošle", poručila je Mihajlović.

Navela je da nam u tome može pomoći portugalsko predsedavanje Savetom EU.

"Usvojićemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, u skladu sa EU regulativama, i iskustvo i znanje Portugalije kada je reč o većoj proizvodnji iz obnovljivih izvora nam je dragoceno", rekla je Mihajlović.

Ambasadorka Portugala istakla je da su Srbija i Portugalija po mnogo čemu slične zemlje, da je prethodna godina bila teška za sve, te da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti energetike.

"Imamo znanje i iskustvo u ovoj oblasti, jer smo kao članica EU ranije započeli neke procese i želimo da ga podelimo sa vama. Jedan od prioriteta našeg predsedavanja jeste ''zelena Evropa'' i sprovođenje ''Evropskog zelenog plana''. Energetski sektor je u tome od suštinskog značaja", rekla je ambasadorka.

Navela je da portugalske kompanije imaju mnogo iskustva, posebno u obnovljivim izvorima energije - solarnoj i energiji vetra.

"Koristimo najbolje prakse i zainteresovani smo da radimo zajedno", rekla je ona.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva