:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 21, 2021   13:44

0

121

Mihajlović i Košar o saradnji dve zemlje u energetici

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom o saradnji dve zemlje u modernizaciji srpskog energetskog sektora.

”Srbija je na početku procesa energetske tranzicije koji otvara nove mogućnosti za saradnju dve države i naših kompanija. Doneli smo novi zakonodavni okvir u oblasti rudarstva i energetike usklađen sa regulativom Evropske unije, koji uključuje novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i pripremili novi investicioni plan, vredan 17 milijardi evra, u kome je težište na projektima u oblasti zelene energije", rekla je Mihajlović.

Navela je da je Srbija započela i izradu najvažnijih strateških dokumenata, kao što su nova strategija razvoja energetike i integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku, jer zemlju očekuju velike promene u energetskom miksu kako bi se sačuvala energetska stabilnost u narednim decenijama.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji na projektima u oblasti modernizacije prenosne i distributivne mreže, kao i mogućnostima za razmenu iskustava u oblasti pravedne tranzicije u rudarskom sektoru.

Košar je ocenio da otvaranje klastera 4, koji obuhvata sektor energetike i zelenu agendu, predstavlja dobar signal za evropske integracije Srbije i da će otvoriti nove prilike za saradnju dve zemlje u ovim oblastima.

Izvor: Танјуг

MihajlovićKošarenergetika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva