:

:

TV Most

clock

Januar 05, 2021   12:44

0

165

Mihajlović: Neće se uništavati Srbija zarad novca

Sve što se bude radilo u oblasti rudarstva moraće da zadovolji sve ekološke standarde, poručuje potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i naglašava da nije interes da se uništi deo Srbije da bi se zaradio ogroman novac.

"Postoji puno dilema i pitanja vezanih recimo za jadarit, ali ono što sa sigurnošću mogu da kažem - Vlada Srbije neće potpisivati nikakav ugovor ukoliko on ne bude u potpunosti odgovarao svim ekološkim standardima", rekla je Mihajlović.

Ističe da zato postoji studija o zaštiti životne sredine koja mora da se radi o kakvom god projektu da je reč, a pogotovo o projektima u rudarstvu.

"Ne samo za eksploataciju jadarita, nego isto tako i za pravljenje jedne fabrike koja bi to prerađivala", dodaje Mihajlović.

Navodi da, kada sve te studije budu gotove, kada one budu pokazale kako će izgledati životna sredina za 10, 15 i više godine, recimo u Jadru, onda će država sesti i razgovarati o tome da li ili ne i kako potpisivati ugovore o nekom budućem radu.

"Nije interes da se uništi deo Srbije da bi se zaradio ogroman novac, bez obzira što je potencijal ogroman, što to svakako znači da bi Srbija bila centralna zemlja gotovo u svetu koja bi proizvodila baterije, ali mora biti sa namodernijim i najboljim tehnologijama ma koliko one koštale da bi životna sredina ostala čista", naglasila je Mihajlović.

Na pitanje o neophodnosti razvoja rudarstva, ali ne na štetu zdravlja građana i o tome kako će Srbija sprovesti zelenu agendu, Mihajlović je rekla da Srbija ima ogromne potencijale u rudarstvu što se, kaže, vidi pre svega i po potencijalima u rudama, metaličkim i nemetaličkim sirovinama.

Naglašava da Srbija, ipak, ništa neće raditi ništa što ne zadovoljava sve ekološke strandarde.

Izvor: Танјуг

Mihajlovićrudarstvoekologija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva