:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 18, 2021   13:26

0

172

Mihajlović: Novim zakonom će se zabraniti hidroelektrane u zaštićenim područjima

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniti izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

"Mini-hidroelektrane su tema o kojoj se mnogo govorilo, koja je možda trebalo da bude rešena kroz jedan drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva, ali budući da je to i pitanje obnovljivih izvora energije, rešili smo da to uredimo kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije", rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz Ministarstva. 

Kako je dodala, u zonama zaštite, bilo da je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage, bilo da su male, male derivacione, velike.

"Zaista je bilo mnogo problema sa mini-hidroelektranama, pogotovo derivacionim, i nemamo vremena da razmišljamo o prošlosti", rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska vetroparka u Kovačici.

Ona je dodala da, kao što već postoje velike hidroelektrane u parkovima prirode, kao što je Đerdap, nacrtom zakonoma predviđeno da samo na osnovu odluke vlade može da se razmatra izgradnja hidroelektrane u ovim zonama, ako to predstavlja nacionalni interes.

Izvor: RTS

Zorana Mihajlovićmini hidroelektrane
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva