:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2021   15:55

0

117

Mihajlović sa Pavlovom: EIB veoma važan partner

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa potpredsednicom Evropske investicione banke (EIB) Lilianom Pavlovom o nastavku saradnje u rudarskom i energetskom sektoru i istakla da je EIB veoma važan partner.

Pored aktuelnih projekata kao što je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i projekta "pametnih brojila", ima prostora za produbljivanje saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti, rekla je Mihajlović.

Istakla je da je EIB veoma važan partner za Ministarstvo, podsetivši na uspešnu saradnju u prethodnom mandatu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Postavili smo nekoliko ključnih stubova, kako da povećamo energetsku efikasnost i to radimo sa građanima i domaćinstvima, uveli smo aukcije sa ciljem da privučemo još investicija u OIE, a razvijamo projekte u geotermalnoj energiji", poručila je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Potpredsednica EIB-a izrazila je zadovoljstvo zbog nastavka uspešne saradnje i zahvalila Vladi Srbije i Ministarstvu na posvećenosti sprovođenju zelene agende i energetske tranzicije.

Pavlova je istakla da Ministarstvo rudarstva i energetike u EIB ima partnera i prijatelja, a kada je reč o zelenoj agendi, predložila je da se zajednički identifikuju projekti na kojima se može raditi.

"Tu smo da pružimo i tehničku pomoć u pripremi i realizaciji projekata, kao i da finansijski podržimo projekte u zelenom sektoru. Oblast energetske efikasnosti nam je takođe interesantna za saradnju", rekla je Pavlova.

Ona je čestitala ministarki Mihajlović, na, kako je rekla, posvećenosti temi energetske tranzicije, što, dodaje, nije lak posao.

Na sastanku je bilo reči i o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti i postavljanje solarnih panela, kao i o projektima izgradnje novih hidroelektrana.

Izvor: Танјуг

MihajlovićPavlovaEIB
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva