:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2021   9:48

0

139

Mihajlović: Tadić pokušava da spere odgovornost sa sebe za Rio Tinto

Ako neko manipuliše građanima u vezi sa Rio Tintom, onda je to bivši predsednik Srbije Boris Tadić koji je 2006. godine promenio Zakon o rudarstvu baš zbog Rio Tinta, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Promenama Zakona o rudarstvu iz 1995. fodine u potpunosti je nestalo do tada obavezno pravilo o javnom nadmetanju za eksploataciono pravo, a nakon dokazanih rezervi. Dakle, Tadić je tada 2006. godine zbog Rio Tinta, koji je podsećam u Srbiju došao 2004. godine, izbacio iz Zakona sve što je kočilo tu kompaniju, a sada pokušava svoju odgovornost da prebaci na druge“, navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Naglasila je da nakon tih izmena Zakona o rudarstvu više nije bilo tendera, javnih poziva, niti većih prepreka za Rio Tinto.

„Upravo je ova Vlada Srbije uvela red u tu oblast i sredila haos koji je izmenama Zakona napravila vlast Borisa Tadića. I zato mi kažemo, prvo se mora uraditi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, a onda ćemo donositi dalje odluke“, rekla je Mihajlovićeva.

Ocenila je da je upravo taj potez danas garant građanima da se ništa neće raditi i kopati, ukoliko struka proceni da je to štetno po ljude i okolinu.

„Srbija jedina na svetu ima mineral jadarit u kome se u tom odnosu nalaze litijum i bor, a čitav svet danas se bori za litijum. On je nafta 21. veka. Mi se borimo za napredak Srbije, bolji život građana i za litijum i za zdraviju životnu sredinu, dok se Boris Tadić, Zelenović i ostali bore samo za fotelje i povratak na vlast“, zaključila je Mihajlovićeva.

Izvor: Танјуг

MihajlovićRio TintoTadić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva