Mihajlovićeva: Važno da žene više učestvuju u društvenom i političkom životu

:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2020   13:02

0

60

Mihajlovićeva: Važno da žene više učestvuju u društvenom i političkom životu

Izmenama zakona kojim je predviđeno da ubuduće na izbornim listama i mestima odlučivanja bude 40 odsto žena veliki je korak napred jer je važno da žene što više budu uključene u politički i društveni život Srbije, ocenila je danas ministarka građevinarstva i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Kako kaže, time je data mogućnost da žene u svim delovima Srbije mogu itekako svojim radom i glasom da utiču na sve ono što se dešava kako u njihovim sredinama, tako i šire, na odluke koje se donose na republičkom nivou.

"Jako je važno da se žene još više uključe u društveni i politički život Srbije, da utiču na sve važne odluke, poput kreiranja budžeta i na odluke koje će se donositi i koje su važne sa stanovišta žena, a suština je da imamo jednake ulove i za žene i muškarce za budućnost i razvoj", rekla je Mihajlović za Танјуг.

Ona je dodala da muškarci i žene u tom smislu nisu ravnopravni, a to se na kraju odražava i na privredni razvoj, životni standard i sve ono čemu Srbija kao društvo teži.

U Skupštini Srbije pre desetak dana usvojene su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima.

U okviru izmena zakona prihvaćen je predlog da na izbornim listama mora biti 40 odsto žena, a prema usvojenim amandmanima, po redosledu na listi na svakih pet mesta mora biti dva kandidata manje zastupljenog pola.

Tokom rasprave rečeno je da se izmenama čini velika stvar i da je u Skupštini trenutno više od 37 odsto žena.

Izvor: Танјуг

Zorana Mihajlović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva