:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Decembar 10, 2019   14:15

0

150

Mihajlovićeve „Srne i rane“ o srpskim svetinjama na Kosovu

Decenija stvaralaštva, izatkana u 36 pesama, našla se među koricama novog književnog dela „Srne i rane“ pesnika Milana Mihajlovića iz Severne Mitrovice.

To pregnuće i nadahnuće Mihajlović je predstavio šestom po redu knjigom koja u sebi sadrži posvećenost srpskim svetinjama na Kosovu, ali i onima koje je, kroz književni put i književno predstavljanje dotakao, video, osetio, osmatrao.

„U ovoj knjizi satkano je 36 pesama, odnosno izatkano kroz poslednju deceniju mog stvaralaštva. Našle su se ukoričene u izdanju Male biblioteke Srpske književne zadruge. Moram da kažem da sam težio ka tome, a nadam se i uspeo, što će i kritika i javno mnjenje reći, da se te pesme na kraju čitanja ipak posmatraju kao jedna pesma. To mi je bila želja i u prethodnim knjigama koje sam izdao, da ima životni krug, odnosno početak i kraj i kraj i početak u samoj knjizi“, rekao je za Kosovo Onlajn autor knjige Milan Mihajlović.

Tu su i stihovi posvećeni prijateljima, od kojih većina nije među živima, i koji će i na ovaj način biti sačuvani od zaborava.

„Želeo sam da ih otrgnem od zaborava, makar kroz ovo pisanije, ali i da im zahvalim što su bili neizostavni deo mene kroz moje književno pregnuće, ali i što su neki od njih, poput Darinke Jevrić, Mome Dimića, Slobodana Kostića, čika Ace Despotovića uticali na moj razvojni put u tom smislu.

Jedna od poslednjih pesama koja je ušla u ovu knjigu posvećena je mom prijatelju Miomiru Mikiju Jovanoviću s kojim sam mnogo puta krstario, u književnom smislu, po srpskim sredinama širom Kosova i Metohije, ali i širom gradova centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske“, rekao je Mihajlović.

I pre samog čitanja pesama, ono što čitalac ovog dela zainteresuje jeste i sam naslov knjige „Srne i rane“.

„Naslov koji je izdavač tako zdušno prihvatio je zapravo izašao iz pesme koju sam posvetio pesniku Slobodanu Raketiću, koji je itekako uticao na moj razvojni put u književnom smislu. On je zaslužio da ima jednu pesmu kao posvetu kroz stih i mislim da sam mu se na taj način bar delimično odužio. Verujem da je on itekako značajan za sve srpske pisce na Kosovu i Metohiji, tako da kroz sam naslov, ali i pesmu, baš kao i Momi Dimiću, pokušao da učinim da ostanu deo mene, jer znamo da oni koji pišu i traju, ne samo kroz knjigu, već i u srcima svojih prijatelja zauvek žive“, rekao je Mihajlović.

Predstavljanje ovog novog dela, imalo je svoju premijeru na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu i Srpskoj književnoj zadruzi u Novom Sadu, a sutra će se promocije održati i u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku.

„Radujem se što ću čuti mišljenje o knjizi kroz jednog uvaženo književno kritičarsko ime, a to je Mileta Aćimović – Ivkov i radujem se što će sa nama biti i recenzent knjige Milica Bakrač iz Nikšića. O knjizi će svoje viđenje izneti i mlađani Milan Anđelković, koji je u književnom smislu već izgrađen i kao književni kritičar i kao pesnik. Raduje me što će on, kao budući naraštaj koji dolazi, dati svoj prikaz i viđenje, odnosno svoju recenziju na ovo moje najnovije stihopisanije“, rekao je Mihajlović.

On je dodao da će se do kraja ove, ali i naredne godine promocija knjige obaviti i u Zvečanu, Severnoj Mitrovici, Narodnoj biblioteci „Jefimija“ u Trsteniku, ali i ostalim gradovima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, odakle pozivi gotovo svakodnevno stižu.

Izvor: Kosovo online

KiMMilan MihajlovićSrne i rane
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva