:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Oktobar 12, 2023   15:59

0

176

Miholjdan u Velikoj Hoči

U orahovačkom kraju, u selu Velika Hoča danas je proslavljen praznik Kirjaka Otšelnika u narodu poznat kao Miholjdan. Slava je započela liturgijom koju je služio episkom novobrdski Ilarion uz sasluženje igumana manastira Zočište i Visoki Dečani Stefan i Sava, paroha orahovačkog, sveštenika Milana. Ilarion je u besedi preneo blagoslove i pozdrave njegove svetosti Patrijarha Porfirija koji se moli za Kosovo i Metohiju svakoga dana.

„Nastavljamo svi zajedno borbu za naše carstvo, a naše carstvo je carstvo nebesko, to je ovo carstvo čiji su temelji u ovoj svetoj liturgiji koju smo služili, tu je naše građanstvo, naše državljanstvo naš pravi i potpuni identitet. Čudesno je to da jedan praznik vina umesto da ode u nekom pravcu kako je to bilo u Antičko vreme, slavljenje nekih pijanih Božanstava, mi bar slavimo danas nekog ko se uzdržavao, ko je vino razblažavao vodom. Neka Bog da da borba bude neprestana u našim srcima i da ta borba porodi ono što biti ne može, a to je novi život koji dolazi iz živoga Boga. Jedino novo možemo da doživimo otvarajući nova poglavlja u odnosu sa Bogom – kaže episkom novobrdski Ilarion.

Aleksandar Micić predsednik Privremenog organa Orahovac zahvalio se svim gostima i prisutnima koji su došli da proslave praznik Kirjaka Otšelnika. Istakao je da praznik sveti Kirjak Otšelnik, koji se drugačije naziva Miholjdan, inače zaštitnik sela Velika Hoča, zaslužan za plodnu zemlju, za dobar rod polja i vinograda. Sa Kancelarijom za KiM odrađen je veliki broj projekata važnih za Orahovac i Veliku Hoču.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović istakao je da mu je zadovoljstvo da je tu baš na dan slave Velike Hoče.

„Ovde je ostalo malo Srba i oni koji su ostali oni su stvarno pravi, neću da kažem da su naša braća koja su rasuta da su oni manje vredni i manje časni, znamo kakva ih je muka naterala. Okupili smo se da proslavimo i obeležimo kraj berbe grožđa, da održavamo našu kulturu, da održavamo našu tradiciju. Kancelarija za KiM dala je doprinos da se ovo selo infrastrukturno pomogne i ovaj kraj, uredili smo trg i glavnu ulicu, tako smo sada finansirali stepenište, balkon, biblioteku i sedište opštinskog organa i to nije kraj, nastavićemo da ulažemo u ovaj kraj, nastojaćemo da Velika Hoča bude mesto kulture gde će dolaziti predstavnici iz celog sveta da se uvere u bogatstvo naše kulture i naše kulturne baštine. Ima puno iskušenja ali mi moramo da održimo mir, važno je da se rađa što više dece, da zadržimo mlade ljude, da se razvija privreda i insitutcije, to nije lako, ali važan nam je mir, a pre svega sloga“, istakao je Igor Popović.

Predsednik Matice Srpske prof. dr Dragan Stanić kaže da mu je čast da besedi u Velikoj Hoči, ističe da nije lako govoriti u Velikoj Hoči, važna su dela koja govore. Podsetio je na važne istorijske datume na Kosovu i Metohiji i rekao da je mnogo toga povezano sa ovim današnjim događajima.

„Mi danas živimo u novim pokosovskim vremenima, mislim da je to svima jasno i zato je dobro da vidimo šta se desilo posle onih pokosovskih vremena koja dobro opisuje naša narodna pesma. Postradanje je ovde došlo do izražaja i ovo stradanje u Banjskoj i ona ranija stradanja, ono što možemo da uradimo je da svakog čoveka, ma odakle došao, pogledamo pravo u oči i kažemo gde se svet ogrešio o nas Srbe. Postoji oko svevideće koje će nas držati i čuvati do poslednjih vremena. Preostaje nam da radimo ono čemu nas je crkva učila, ostanimo sabornog duha, budimo jedno telo, jedna duša, jedan duh, budimo zajedno“, kaže između ostalo prof. dr Dragan Stanić.

Svečanost u Velikoj Hoči završena je prigodnim kulturno-umetničkim programom.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

MiholjdanVelika Hoča
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva