:

:

TV Most

clock

April 26, 2024   9:42

0

73

Mijačić: Ni popisivači niti građani koji su pretrpeli ratnu štetu ne mogu da odrede njen iznos

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže da ni popisivači niti građani na Kosovu koji su pretrpeli štetu tokom ratnog perioda ne mogu da odrede iznos te štete, zbog čega je pitanje koliko će ti statistički podaci koji budu prikupljeni u okviru popisa stanovništva imati upotrebnu vrednost.

"Popis stanovništva koji se trenutno obavlja na Kosovu sadrži zaista čudne elemente za jedno ovakvo statističko prikupljanje podataka, naročito kada je u pitanju materijalna šteta nastala tokom ratnih razaranja. Kada je u pitanju prikupljanje drugih podataka - o gubicima ljudskih života, dobro je da to bude popisano kroz ovaj mehanizam, ali kada je u pitanju šteta to je zaista kontroverzno", kaže Mijačić.  

Kako smatra, cilj prikupljanja ovih podataka je da se oni iskoriste u nekim političkim pregovorima i za pritisak u procesu dijaloga sa Beogradom.

"Međutim, kredibilnost ovakvih podataka je upitna, jer ko može da proceni štetu u evrima kada su onda bile nemačke marke, a i svakako je potrebno ponderisati te iznose u odnosu na inflaciju. Prosto je nemoguće utvrditi iznose ratne štete na ovakav način, niti je popis instrument za to. Ovo je čisto jedna politička igrica koja se želi iskoristiti dalje u dijalogu, ali verujem da ona neće imati velikog dosega u samom procesu pregovora između Beograda i Prištine", navodi Mijačić. 

Izvor: Kosovo Onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva