:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2023   17:05

0

164

Mijačić: Prema Briselskom sporazumu, kosovske specijalne policijske snage, nemaju pravo da budu na severu KiM

Ušli smo u vikend sa puno diplomatskih aktivnosti, ali i sa puno nemira i neizvesnosti i očekujemo da u ponedeljak može doći i do eskalacije, izjavio je danas direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić, povodom nasilnog upada specijalnih policijskih snaga tzv. Kosova u administrativne objekte u opštinama na severu KiM.

"Ponedeljak je prvi dan nakon ovih dešavanja. Ne pričamo samo o ljudima koji su izabrani na 'kontenjer izborima' koji su organizovani u aprilu, pričamo o ljudima koji su bojkotovali, ljudima koji rade u tim opštinskim objektima, koji treba da dođu na posao. Da li će oni doći na posao, pod kakvim uslovima i da li će njima biti dozvoljeno da uđu u svoje prostorije, to mi u ovom trenutku zaista ne znamo", rekao je Mijačić za T a n j u g. 

Mijačić je istakao da je nemogće da ne dođe do incidenata u srpskim sredinama u kome postoji veliko prisustvo specijalnih policijskih snaga tzv. Kosova, kao i pripadnika albanskog naroda koji, prema njegovim rečima,  "oponašaju uloge gradonačelnika na izborima koji zaista nemaju nikakav legitimitet". 

Na pitanje koja je uloga KFOR-a u celoj situaciji, sagovornik T a n j u g a je objasnio da oni deluju u skladu sa svojom misijom i mandatom, ali u ovom slučaju nemaju mandat da reaguju. 

Mijačić je naglasio da je rešenje krize povlačenje specijalnih policijskih snaga tzv. Kosova iz srpskih opština sa severa pokrajine, kao i povlačenje albanskih političara sa mesta gradonačelnika. 

"Izlaz iz celokupne krize je jasan i ogleda se u tome da se momentalno povuku sve specijalne policijske snage sa severa Kosova, koje po Briselskom sporazumu nemaju pravo da budu na tom prostoru, da se svi tzv. gradonačelnici povuku", rekao je Mijačić. 

Saopštenja međunarodne zajednice, kaže Mijačić, više nisu efikasna i ona mora da napravi konkretne diplomatske akcije da bi time poslala Aljbinu Kurtiju poruku da ne ugrožava mir. 

"Videli smo kako se oglasio američki državni sekretar Entoni Blinken povodom ove akcije Aljbina Kurtija, gde je oštro osudio ponašanje kako vlade, tako i specijalnih policijskih snaga, ali nama nije dovoljno tih saopštenja, ona nisu plodotvorna, nama je potrebna diplomatska akcija", ocenio je Mijačić. 

On je naveo da trenutna situacija može biti rešena samo kroz dijalog Beograda i Prištine, kao i da ne postoji vojno rešenje za situaciju na severu KiM.

"Bez obzira na sve glasove koji dolaze iz Beograda, koji možda militarijzuju situaciju, situacija mora da se reši diplomatskim putem, kroz pritisak međunarodnih aktera da se pripadnici specijalnih policijskih snaga povuku sa severa Kosova", istakao je Mijačić. 

On smatra da postoji politička volja međunarodne zajednice da se reši problem na severu KiM.

"Mislim da je krajnje vreme da se Kurtiju pokaže da on ne može voditi jednostranu politiku koja nije koordinirana, ne samo sa Beogradom, nego i sa međunarodnim akterima, jer to vodi u jedan sukob na prostoru severa Kosova", zaključio je Mijačić. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMDragiša Mijačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva