:

:

TV Most

Foto: dnevno.hr

clock

Maj 01, 2020   13:08

0

270

Milanović napustio godišnjicu akcije "Bljesak" zbog natpisa "Za dom spremni"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije "Bljesak" u Okučanima zbog ustaškog natpisa "Za dom spremni" na majicama HOS-ovaca.

 

Zoran Milanović izjavio je da je 25. godišnjicu akcije Bljesak u Okučanima napustio zbog ustaškog napisa "Za dom spremni" na majicama nekih okupljenih, što smatra gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj.

"Žao mi je, došao sam ovde odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, međutim ovde se jedan od učesnika koji je trebao da  položi venac pre mene skinuo u odeću sa znakom 'Za dom spremni'", rekao je Milanović novinarima.

Dodao je kako su njegovi stavovi oko tog ustaškog natpisa poznati i da stoga u tome ne želi da učestvuje.

Rekao je da je to stvar organizatora, Ministarstva hrvatskih branitelja, koji je mogao o tome voditi računa.

Celu situaciju ocenio je kao provokaciju.

"Gde god ubuduće bude ovakva situacija, u tome neću učestvovati"

"Smatram to gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj. Ubuduće gde god bude ovakva situacija, ja u tome neću učestvovati. Premijera i predsednika sabora razumem, oni moraju", istakao je Milanović.

"Ovo je neko namerno ovako napravio"

Rekao je i da je o ovom događaju razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem. 

"On je slegnuo ramenima. Imam razumevanja za premijera, ali pozdravu 'Za dom spremni' ovde nije mesto", poručio je predsednik Hrvatske.

"Dokle god uslovi budu ovakvi, a ovo je neko namerno ovako napravio jer je to sve praćeno i gledano, ja u tome neću učestvovati", ponovio je.

Indeks: U Okučanima nisu samo majice, već i venac sa ZDS

U Okučanima na današnjem obeležavanju godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije Bljesak, nisu bile samo majice sa grbom HOS-a, čiji je simbol “za dom spremni”, već i venac sa tim ustaškim pozdravom.

Zagrebački portal Indeks, objavio je fotografije venca na čijim je trakama u tri boje ispisano “za dom spremni” i HOS i HSP.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je napustio Okučane zbog incidenta sa ustaškim pokličem, a portal Indeks piše da tamo nisu bile samo dve osobe u majicama sa tim natpisom, već i venac koji je položio neko iz protokola.

Vrdoljak: ZDS u meni izaziva gađenje

Hrvatska narodna stranka (HNS) oštro je osudila isticanje ustaškog pokliča “za dom spremni” na današnjem obeležavanju godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima.

U saopštenju HNS se pored oštrih osuda navodi da taj ustaški poklič nije u skladu sa Ustavom Hrvatske i samim tim, kažu, nema mu mesta u javnom životu zemlje, što sav moderni i napredni svet, kojem Hrvatska pripada, razume.

Predsednik HNS-a Ivan Vrdoljak ističe da se u toj stranci “klanjaju svim žrtvama i ni jednoj ideologiji” i smatra da je skandalozno da ni jedno odavanje spomena žrtvama ne može proći bez povratka u mračnu prošlost.

„Potpuno razumem reakciju predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića jer taj uzvik i meni izaziva gađenje. Moja Hrvatska je otvorena i tolerantna Hrvatska i pozdravu ZDS nema i ne sme biti mesta u javnom prostoru. Dužnost je svih nas u javnom životu, koji želimo da Hrvatska ide napred, da takve poteze osudimo“, rekao je predsednik HNS-a, navodi se u saopštenju, preneo je zagrebački portal Index.


Pupovac o Milanoviću i incidentu u Okučanima: Napravio je dobro za Hrvatsku

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac komentarisao je današnji slučaj u Okučanima kada je predsednik Zoran Milanović napustio svečanost obeležavanja Bljeska zbog obeležja HOS-a na uniformama nekih od učesnika.

"Pozdrav 'Za dom spremni' je pozdrav koji ne bi trebao biti prisutan ni na komemoracijama, niti na bilo kojim drugim mestima jer je najdirektnije povezan s ustaškim pokretom i NDH koja ne bi trebala imati nikakvih dodirnih tačaka sa današnjom Hrvatskom", kazao je Pupovac za N1.

"Ko god napravi odmak od tog pozdrava, napravio je dobro za Hrvatsku", dodao je.

Dodao je i sledeće: "Pozdrav ZDS ne može imati pravo javnosti, on može biti istorijska činjenica i to jeste - i u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Ali njegovo legalizovanje i legitimiranje na svečanostima, komemoracijama i bilo kojim drugim događajima je nešto što najdirektnije današnju Hrvatsku povezuje s ustaškom tvorevinom NDH", odlučan je Pupovac.

"Očito je da će o tom pitanju i problemu treba raspravljati i da treba doneti zakonsku regulativu u kojoj će se ustaška znamenja i pozdravi smestiti u granice zakona. Sada toga nemamo, imamo samo sentimente, političke stavove i procene šta je za nekog dobro, šta za nekoga nije - u stranačkom, političkom i drugom smislu", kazao je.

Dodik: Dobar potez Milanovića za normalizovanje odnosa

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Bosanskoj Gradiški da mu je drago što je hrvatski predsednik Zoran Milanović napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima, zbog isticanja ustaškog pokliča "za dom spremni".

"To je dobar put da se odnosi postupno normalizuju i verujem da će Hrvati kao i Srbi naći način miroljubive koegzistencije u kojoj neće biti sukoba i u kojoj ćemo sačuvati sećanje na žrtve", ocenio je Dodik u izjavi novinarima, prenela je Hina.

Dodik je rekao i da je njima najvažniji zadatak da obezbede postojanje svoje nacionalne države, a upravo to je Republika Srpska.

"Branićemo slobodu naroda i njegovu državu RS onako kako se brani i Srbija", kazao je Dodik.

Inače, u Okučanima se od jutra obeležava 25. godišnjica operacije Bljesak.

Milanović je trebao zajedničkim vencem i paljenjem sveća sa predsednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem odati počast poginulima u toj vojnoj operaciji.

Izvor: T a n j u g, Indeks,TV Most

Zoran MilanovićBljesakOkučaniZa dom spremniHOS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva