:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2023   16:06

0

86

Milatović: Razbila se energija nakon pobede na predsedničkim izborima

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas da se "poprilično razbila" energija koja je postojala nakon pobede na predsedničkim izborima, kada su građani, kako kaže, jasno rekli kojim putem žele da ide zemlja.

"U tom smislu, najveća je odgovornost na ovima koji su do sada vodili taj proces", rekao je Milatović, prenose podgoričke Vijesti.

On je apelovao na mandatara Milojka Spajića i sve koji učestvuju u konsultacijama o formiranju vlade, "da proces učine transparentnijim i u skladu sa izbornom voljom".

"Ja sam u načinu na koji sam, nakon velike pobede u Podgorici, pozvao konstituente koalicije ZBCG, Demokrata i Ujedinjenje, ali i GI URA, pokazao ono što građani žele, političku širinu i viziju, a mislim da je to potvrđeno na predsedničkim izborima i to je bio trasirani put. Da li neko skreće sa tog puta, građani neka procene", rekao je Milatović, odgovarajući na pitanja novinara.

Dodao je da, nakon predsedničkih izbora, nije učestvovao u kampanji za parlamentarne izbore, ni u odlučivanju o poslaničkoj listi Pokreta Evropa sad (PES).

Milatović je naveo da je time pokazao "principijelnost i novi nivo političke kulture".

"Dao sam mandat u najkraćem mogućem roku, obavio transparentan, inkluzivan proces formalnih konsultacija i dao mandat mandataru za sastav 44. vlade, u roku koji je bio kraći od Ustavom predviđenog", rekao je predsednik Crne Gore.

On je naveo da razume da trenutno postoji neslaganje sa predlogom mandatara u delu sastava vlade, poručivši da je sada najveća odgovornost na mandataru i ostalim političkim partijama, koje učestvuju u konsultacijama.

"Crnoj Gori je potrebna politički stabilna vlada i nakon pobede na predsedničkim izborima stvari su trebale da idu tim tokom", poručio je Milatović.

Dodao je da je, "kako građani vide, proces konsultacija o formiranju vlade do sada bio nedovoljno transparentan, a u nekoliko navrata, i nedovoljno inkluzivan".

"Čuli smo zabrinjavajuće poruke da se neko sa strane meša u taj proces, što je protivno demokratskoj praksi i Ustavu Crne Gore. Ja hoću da verujem da to nisu tačne informacijen jer da su tačne, to ne bi bilo dobro za suverenitet Crne Gore", rekao je Milatović.

Na pitanje novinara da li postoji raskol u PES-u, odgovorio je da veruje u demokratski kapacitet tog političkog subjekta, kao i cele društvene javnosti.

"U PES-u postoje različita mišljenja. Ne možete jednom da promovišete različitost mišljenja, a kada ona postoji, da budete nezadovoljni time. Morate sa reči preći na dela", rekao je Milatović.

Izvor: T a n j u g; Foto: Odbrana

Crna GoraMilatović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva