:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Oktobar 11, 2023   8:48

0

105

Milatović: Želim da revitalizujem i normalizujem odnose sa Srbijom

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da želi da revitalizuje i normalizuje odnose sa Srbijom.

"Želim da revitalizujem i normalizujem odnose sa Srbijom, to smo delimično već uspeli da uradimo. Dokaz za to je i moja poseta Beogradu. Nama je Srbija najveće turističko tržište, a prošle godine je bila i najveći strani investitor, a mi nemamo ambasadora i direktan platni promet", naveo je crnogorski predsednik, prenose Vijesti.

Prema njegovim rečima, umesto da politika bude zamajac, ona je skoro opstruisala odnose. 

"To nije moja politika, politika opstrukcija. Želim da se to promeni. Ne treba zaboraviti da je priča o Evropskoj uniji počela kao regionalne integracije, to treba da bude i naš put. Ovu poruku sam preneo i na sastanku u Zagrebu”, poručio je Milatović u Kotoru.

Optimista sam da će Spajićeva vlada biti izglasana

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da je optimista da će mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić uspeti da u Ustavnom propisanom roku predloži novu vladu Skupštini Crne Gore, kao i da će ta nova vlada biti izglasana.

"Uvek sam ponavljao, i iza toga vrlo snažno stojim, da bi ta vlada morala da bude politički stabilna kako bi odgovorila na brojne izazove sa kojima se trenutno kao društvo suočavamo. Pre svega na one koji se tiču reforme pravosuđa, koja je neophodna kako bismo zakoračili dalje na našem evropskom putu.", rekao je predsednik Crne Gore za "Politiku".

Kako je istakao, ukoliko vlada ne bude formirana po isteku 90 dana od trenutka kada je madat prvi put dat, poštovaću Ustav i opet ću u Ustavom predviđenom roku raspisati nove parlamentarne izbore.

"Mislim da za sada treba u potpunosti biti posvećen formiranju vlade i mislim da gospodin Spajić treba da negde nauči iz grešaka koje je napravio u prethodnom periodu da ih ne bi ponovio u periodu koji mu je ostao kako bi ipak predložio novu vladu", rekao je Milatović  u Kotoru. 

On je ocenio da Spajić kao mandatar trenutno ima najveću odgovornost, da zapravo ima lak posao, jer je kao mandatar imao mnogo opcija za sastavljanje vladajuće koalicije i da je Crna Gora mogla da dobije vladu pre mesec dana.

Milatović je podsetio da je Crna Gora tek 2020. godine prvi put demokratski smenila vlast, te da je danas slobodnije i bogatije društvo.

"Vlast može da postane odgovorna jedino ako se plaši izbora. Strah od gubitka izbora u Crnoj Gori se desio prvi put tek 2020. godine", naglasio je on.

Govoreći o evropskom putu svoje zemlje, Milatović je istakao da nije izgubio elan, i da i dalje veruje o priču u učlanjenju Crne Gore u Evropsku uniju.

Kako je rekao, 2028. godine bi Crna Gora mogla i trebala da uđe u EU.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraSrbijaJakov Milatović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva