:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 06, 2020   11:35

0

81

Miletić: U Prištini nema kredibilnog pregovarača

Dijalog između Beograda i Prištine je u ozbiljnoj krizi budući da je došlo do suprotstavljanja interesa EU i SAD i da svaka strana ima svoje partikularne interese i svoje mogućnosti da opstruiše drugu stranu, rekao je za Kosovo onlajn politički analitičar Dejan Miletić.

„Teško je zamisliti da EU može da napravi ozbiljniji pomak bez SAD. Sa druge srane, videli smo, da i administracija Donalda Trampa nije u stanju da izvrši na pravi način pripremu razgovora a da ne bude dezavuisana od strane EU. Ovaj ambijent nije povoljan za sklapanje bilo kakvih dogovora izuzev u ekonomskoj sferi. Ali, to je sve od znakom pitanja budući da institucije na Kosovu i Metohiji gotovo da ne postoje, i to što postoji je na klimavim nogama. Nemate s kim kredibilno da pregovarate niti da sprovedete dogovoreno“, rekao je Miletić.

On je podsetio da je kosovski predsednik Hašim Tači jedan od potpisnika Briselskog sporazuma, a da za sve ove godine nije učinio ništa da se taj sporazum implementira, već je učestvovao u njegovoj opstrukciji.

„Sve drugo može da bude marketinški potez, da izgleda i deluje da se nešto radi. Meni takav utisak ostavlja delovanje EU jer su pokazali da sedam godina od Briselskog sporazuma ništa uradili nisu da primoraju prištinsku stranu da ostvari dogovoreno“, naveo je.

Miletić smatra da bi se trebalo naoružati stpljenjem i raditi na popravljanju pozicije srpskog naroda na prostoru Kosova. Iskoristiti institucionalni haos da se ojača prisustvo Srbije na prostoru na kom živi srpski narod. Smatra, da je potrebno poboljšati uslove života srpskog stanovništva i omogućiti im opstanak na prostoru Kosova.

Kad je u pitanju najavljeni sastanak u Parizu, Miletić ukazuje da je bio najavljen i onaj u Vašingtonu pa nije održan. „To što je najavjen sastanak u Parizu uopšte ne znači da će se i održati, jer u svakom trenutku je moguć pad vlade na Kosovu. Ma kako se kosovski premijer Avdulah Hoti postavljao značajno i kao budući pregovarač, on je na jedan glas od rušenja vlade“, kaže Miletić.

Kaže da će sve to Srbija ispratiti, ukoliko dođe do sastanaka u Parizu ili Vašingtonu, ali neće potpisati bilo kakav sporazum koji nije u interesu srpskog naroda na Kosovu.

Sporazumi koji bi podrazumevali priznanje Kosova kao nezavisne države nikad se neće biti potpisani od strane Srbije, ukazao je Miletić.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva