:

:

TV Most

clock

Septembar 10, 2023   15:50

0

150

Milić: Fokus samita Brdo-Brioni traženje rešenja za smirivanje situacije na severu Kosova

Politikolog Dimitrije Milić smatra da će fokus razgovora na samitu Procesa Brdo-Brioni, koji počinje sutra u Skoplju i koji okuplja lidere iz regiona, biti na traženju rešenja za smirivanje situacije na severu Kosova.

Milić, međutim, ukazuje i da ne bi trebalo imati prevelika očekivanja od ovog samita, jer se tokom godine odigra veliki broj sličnih događaja na kojima se okupljaju predstavnici država Zapadnog Balkana i EU.

"Sve više događaja takve vrste tokom godine na neki način obezvređuje i sama očekivanja i ono što novo može da se sprovede u međuvremenu. Ono gde bi trebalo očekivati da će fokus biti jeste prvenstveno situacija na severu Kosova, odnosno kako stabilizovati situaciju koja se pokazala kao najveći izvor nestabilnosti do sada i koja će biti prva prepreka u daljoj normalizaciji odnosa, gde trenutno ne postoji jasan progres", kazao je Milić za Kosovo onlajn.

Dodaje da u evropskim državama postoji želja da se do smirivanja situacije i dalje normalizacije odnosa Beograda i Prištine brže dođe i zbog toga što se naredne godine održavaju izbori za Evropski parlament.

Navodi da će se videti koji će sastav Evropskog parlamenta biti i da li će možda levi deo političkog spektra ispasti iz vladajuće većine.

"Postoje te opcije, manje verovatne i dalje, ali ipak moguće, ako govorimo o Đuzepu Borelju, koji je sa tog levog političkog spektra, možda on sutra ne bude na tom mestu kao visoki predstavnik. Postoji dosta faktora zašto evropske države imaju želju da poguraju situaciju kada je reč o Kosovu, ali do sada su pokazali  da su im kapaciteti ograničeni", dodaje Milić.

Kada je reč o pozicijama SAD, Milić ukazuje da će se i u Americi naredne godine održati izbori, ali i podseća da je u fotofinišu prethodne predsedničke kampanje potpisan Vašingtonski sporazum.

"Kada se sve uzme u obzir, progres je moguć i naredne godine, ali defitivno se fokusira pažnja na ovaj period - septembar, oktobar i novembar da dođe do nekih iskoraka tako da bi ovaj samit u Skoplju trebalo gledati kao još jednu priliku da se strane na neki način poguraju jedna ka drugoj što se tiče rešavanja problema", navodi Milić.

Na pitanje da li je moguće da nakon sutrašnjih sastanaka u okviru Samita Brdo-Brioni dođe do promena u politici Prištine i kosovskog premijera Aljbina Kurtija kada je reč o smirivanju situacije na severu Kosova, Milić navodi da je to manje verovatno.

Ipak, dodaje, da u nekim narednim mesecima veruje da će do toga doći jer, kako kaže, politika Prištine koja je maksimalistička u svojoj osnovi u ovom prethodnom periodu ne daje toliko rezultata.

Kako pojašnjava, nivo zapadne podrške koji se očekivao u Prištini nije se pojavio, uključujući i poslednju izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je podsetio da KBS ne može bez saglasnosti Kfora na sever, ali i po prvi put uputio zahtev da i Kosovska policija koordinira akcije sa ovom misijom.

"Zapadne države ne mogu da stoje uz tu poziciju i verujem da će doći do promene te pozicije. Sada, da li će to ići do potpunih prepuštanja nekih definisanih interesa, manje je verovatno, ali to je dobrim delom i do političkih sposobnosti Srba na severu Kosova da manevrišu u tako specifičnim i komplikovanim okolnostima", zaključio je Milić.

 Na sutrašnjem samitu u Skoplju učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predstavnici Albanije, Bosna i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Domaćin sastanka je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, zajedno sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

Izvor: Kosovo online

KIMDimitrije Milićsever KiMBrdo Brioni
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva