:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 01, 2020   16:23

0

172

Milić: Nada da će nova vlada ukinuti takse, odblokirati dijalog Beograda i Prištine

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić izjavila je danas da se nada da će nova vlada privremenih institucija u Prištini ukinuti neutemeljene mere takozvanog reciprociteta i da će odblokirati preko potreban proces dijaloga.

Milić, međutim, istovremeno podseća na složen i nedorečen ustavno-politički sistem na KiM, koji treba da omogući formiranje nove vlade.

U tom smislu podseća i da u tamošnjoj skupštini postoji poslanik koji je osuđen i ne zna se da li njegov mandat vredi. “Pod pretpostavkom da se Ustavni sud izjasni o tome da Hašim Tači može da da mandate da se formira nova vlada, ostaje pitanje njene dugoročnosti i legitimiteta”, rekla je Milić za Танјуг.

Ona kaže da je sada već potpuno jasno da vlada Aljbina Kurtija nije odblokirala dijalog, navodeći da mnogi ekonomski stručnjaci tvrde da je reciprocitet samo pogoršao mogućnost kretanja robe i usluga između Beograda i Prištine i negirao i ono malo obaveza Briselskog sporazuma koje je tzv. Kosovo na sebe de fakto prihvatilo.

“Jedino se nadam da će oni možda ukinuti te zaista neutemeljene mere takozvanog reciprociteta i da će se onda odblokirati preko potreban proces dijaloga. Mislim da je u ovoj fazi sad, ako ništa drugo, potrebno ekonomsko jačanje čitavog regiona i da bi bilo jako dobro kada bi Srbija što pre nastavila sa inicijativom mini šengena”, poručila je Milić.

Milić se takođe nada da će nova vlada imati drugačiji odnos prema novom trendu napada na srpsku imovinu.

Sad što se tiče uloge Srpske liste, krajnje je licemerno da ljudi poput publiciste Vetona Suroia naglašavaju okolnost da će Aleksandar Vučić maltene sada imati direktnu kontrolu u pokrajinskoj vladi, kao da je, kaže Milić, on izmislio Ahtisarijev plan koji je to insitucionalizovao.

S druge strane, jeste nezgodno za Srpsku listu ukoliko kandidat za ministra pravde zaista bude savetnik Ramuša Haradinaja, Sulejaman Selimi.

“Ali, mogu da razumem neke veće razloge zbog kojih je Srpska lista prešla preko toga”, rekla je ona.

Milić kaže da je brine to što se godinama unazad međunarodna zajednica, mediji, a pogotovo kosovske nevladine organizacije i zvaničnici sa ravnodušnošću odnose prema odgovornima za zločine nad 2. 500 Srba i drugih nealbanaca koji, podseća, nikada nisu razrešeni.

“S druge strane, ponavljaju laži da Beograd i Srbija nisu odgovorali za sukobe 90-tih pre svega za stradanje civilnih žrtava, što nije tačno. U tom smislu, u poslednjih par meseci su ogolili jedno licemerje međunarodne zajednice i kosovskog društva”, rekla je Milić.

Šokirana je, kaže, jer međunarodna zajednica nije reagovala na činjenicu da je Kurti smenio svog savetnika zato što je pomenuo da je UČK ubio više od 1. 000 Srba.

Na pitanje šta će biti dalje sa inicijativama specijalog izaslanika Ričarda Grenela u vezi sa obnovom saobraćaja između Beograda i Prištine, Milić ukazuje da je to inicijativa američke administracije, te podseća da Grenel želi da ekonomski osnaži i Beograd i Prišitnu, a da će Stejt deprtment zadržati svoju ulogu da definiše formu nekog eventualnog mogućeg sporazuma.

Mišljenja je da je i Beogradu i Prištini potreban kompromis za približavanje EU i za zajedničke odgovore u daljim spoljnim izazovima.

“Verujem da sa ponovo iskazanim i naglašenim značajem da se što pre nastavi dijalog, kako od šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, tako i od američke strane, da će neka forma komunikacije ponovo zaživeti”, rekla je Milić.

Navodeći da pod vođstvom EU nije bilo rezultata u dijalogu, Milić ocenjuje da bi u tom smislu Unija trebalo da ima više razumevanja za američku inicijativu na način na koji, na kraju krajeva, i Beograd to pokazuje.

Trenutno se, kaže, EU ponaša po principu “niti pas kosku glođe, niti je drugom daje”.

Izvor: Танјуг

KiMJelena Milićdijalog Beograda i PrištineSrpska lista

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva