:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 25, 2024   9:16

0

42

Milivojević: Ako dobije podršku regiona Srbiji otvoren put do nestalne članice SB

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da ako bi Srbija dobila podršku u regionu da bude nestalna članica Saveta bezbednosti, da bi na globalnoj sceni prošla bez ikakvih problema, jer je kaže, van Zapada podržava 80 odsto čovečanstva, pa i više.

Milivojević kaže za Kosovo onlajn da je pre svega potrebna saglasnost regiona, a da Srbija ima prednost utoliko što nikada nije bila nestalna članica SB. Prednost, kaže, može da bude i to što niste punopravna članica NATO-a i što ste vojno neutralni. 

"Sada su i u regionu stvari drugačije. Imate Mađarsku koja je članica NATO-a, ali koja Srbiju podržava, prema tome to je odmah glas više za nas iz okvira zapadnog bloka, a glas manje za konkurenciju. Podrška je uvek otvorena stvar, pitanje je, recimo, kako bi se ponela Grčka ili neka druga zemlja, Slovačka na primer, koja je u potpuno drugim okolnostima sa jednom drugom vrstom politike. Takođe, pitanje je i kakav će raspored snaga biti posle izbora za Evropski parlament i EU. Od značaja je i podrška izvan regiona. Moguće je da se Francuzi i Italijani oglase u našu korist u odnosu na nekog drugog kandidata. Ništa nije isključeno. I na kraju svega, stav Rusije, stalne članice SB ne može se zanemariti. Nema veze da li je on u većini ili manjini, ali njen glas je relevantan. Pitanje je kako bi se i Turska ponašala, sa kojom imamo neke dobre odnose. Dakle, sve je u igri, bitno je samo početi akciju", navodi Milivojević. 

Kako dodaje, region istočne Evrope dolazi na dnevni red da popuni jedno nestalno mesto u SB u parnim godinama, dakle 2026. godine i smatra da postoji dovoljno vremena za lobiranje. 

Nestalno članstvo u SB na dve godine, kako smatra, značajno bi promenilo međunarodnu poziciju i diplomatske i političke mogućnosti Srbije da na globalnom planu deluje u zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa. 

"Pošto je Kosovo i Metohija dnevna tema SB i na kraju će se tamo kad-tad prelomiti, jer ne može da se prelomi mimo Rezolucije 1244, bilo da se stavi van snage, bilo da se donese neka druga, bilo da Srbija promeni svoj stav. U svakom slučaju, sa pozicije u SB sasvim sigurno je daleko veća prednost Srbije da deluje vezano za to pitanje, nego što je sada u ovom trenutku", ističe Milivojević.

Mesto nestalne članice SB Srbiji bi, dodaje, dalo priliku da na direktan način obnovi odnose sa zemljama koje imaju razumevanja za njenu poziciju, da ojača bilateralne odnose sa nizom zemalja i omogući sebi manevarski prostor u globalnim pitanjima i odnosima, koji bi bio u funkciji njenog državnog i nacionalnog interesa.

"U ovoj našoj borbi oko rezolucije o genocidu mi vidimo koliko je to važno, jer se radi o jednoj globalnoj akciji u kojoj učestvuju sve 193 zemlje članice UN. Sa pozicije nestalnog člana imate mogućnost da sa svim tim zemljama razgovarate i plasirate svoje stavove i da u toj komunikaciji jačate svoj položaj. Takođe, u poziciji ste da učestvujete u međunarodnim odnosima na najaktivniji mogući način zato što sva ključna globalna pitanja idu kroz SB. Videli smo i šta znači glasanje u SB na primeru odbijanja debate oko godišnjce Nato agresije. Prema tome, nije isto da li ste izvan ili ste unutra, u najmanju ruku možete da glasate i na direktan način da delujete. To generalno podiže vaš međunarodno-politički i diplomatski kapacitet i jača međunarodni položaj", kaže Milivojević.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva