:

:

TV Most

Foto: Jutjub

clock

Januar 30, 2020   9:32

0

283

Milivojević: EU za rešenje kosovskog čvora, Amerika nastupa menadžerski

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS da administracija u Briselu treba da pokuša na svaki način da otkolni greške prethodne administarcije koja nije postigla nikakav rezultat u celom mandatu oko kosovskog problema. Milivojević ističe da Amerika nema interesa da ulazi u dubinu odnosa i problema, već nastupa poragmatično i menadžerski.

Zoran Milivojević je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je suština posete visokog predstavnika Žozepa Borelja je u tome da Evropska unija da do znanja da je zainteresovana za rešenje kosovskog čvora i da nema nameru da iz toga izaće, kao i da ima nameru da zadrži poziciju posrednika u budućim pregovorima kada i ako ih bude.

Prema njegovim rečima, to je glavna poruka koju će nam Borelj preneti. Kako kaže, drugi cilj ove posete je istraživački, informativni - da se na terenu upozna sa situacijom, da uspostavi komunikaciju i da obavesti kako vidi buduće učešće EU.

Kada je reč o SAD, Milivojević kaže da je evidentno da su oni preuzeli ulogu nekoga ko pokušava da ponovo omogući dijalog i bude direkto uključen u to.

"U ovih narednih šest meseci, bar do izbora, treba očekivati da Amerika neće dozvoliti da iko preuzme primat u dinamici koju vodi i da nema nameru da bilo ko bude uključen u to, već da rezultate ovoga što sada radi, pre svega, obezbedi za sebe jer je to deo predizborne platofrme", smatra bivši diplomata.

Milivojević kaže da se isključivo radi o interesu da postigne određeme poene i da ih uključi u predizbornu platformu ove administracije.

"Najbolja ilustracija za to je direktno reagovanje predsednika Trampa na potpisivanje pisma o namerama o otvaranju vazdušnog saobraćaja, to je jedna vrsta predsedana da predsednik SAD na takav način reaguje na nešto što još nije ni realizovano i što je u agendi da se realizuje", istakao je Milivojević.

Kaže da je interes Amerike neposredan i da administracija ima nameru da ove ciljeve ralizuje u kratkom roku do američkih izbora.

Milivojević ističe da Amerika nema interesa da ulazi u dubinu odnosa i problema, nastupa poragmatično i menadžerski.

"Interes je da iskoristi prostor koji postoji i bez ulaženja u ono najosnovnije političko pitanje i da ostvari kratkoročni rezultat i ubere poene u ovom trenutku", kaže on.

"Evropa treba da nastavi svoju misiju" 
Bivši diplomata kaže da je ovo evropsko pitanje i Evropa treba da nastavi svoju misiju. 

"Ova administracija koja dolazi treba da pokuša na svaki način da otkolni greške i posledice prethodne administarcije koja nije postigla nikakav rezultat u celom mandatu od pet godina", istakao je Milivojević.

Cilj nove administarcije u Briselu je da ovoga puta na drugi način EU ovde deluje, jer se radi o temi koja je od neposrednog značaja za EU i od neposrednog interesa za bezbednost i stabilnost na ovim prostorima, kaže Milivojević.

Amerika neće odustati u ovom slučaju od svojih kratkoročnih ciljeva i od ovoga što je započela, kaže Milivojević i dodaje da Borelj ima tri ograničavajuća faktora.

"Ne očekujem velike rezultate od te posete. Rasplet u Prištini nije završen a to je prva pretpostavka da dođe do mogućnosti nastavka dijaloga. Drugo je što Amrika direktno učestvuje a EU je iskuljčena i treće što EU tek treba da definiše strategiju, a normalizacija odnosa Beograra i Prištine i politika proširenja su u međusobnoj zavisnosti", objašnjava Milivojević.

Milivojević kaže da činjenicom što je EU bila iskuljčena ona nema razloga da pomaže da se ovo realizuje, imajući u vidu direktne i kratkoročne interese Amerike koji ne ulaze u suštinsko pitanje, a to je dugoročno rešenje koje podrazumeva dve strane i njihov dogovor.

"EU ničim neće ovo pomoći, ali će asistirati u meri u kojoj nalazi svoj interes, jer je ovo deo procesa normalizacije se i ne može se ovo što Amerikanci rade iskučiti iz generalnog procesa normalizacije, i iz uticaja na normalizaciju. Ipak se stvara ambijent koji relaksira političku situaciju", ukazuje Milivojević.

"Amerka je ponudila ekonomski paket i može biti i drugih inicijativa. Ukoliko Tramp dobije nove izbore, onda se mogu očekivati i kompleksnije inicijative za konačno rešenje", zaključio je Milivojević.

Izvor: RTS

Zoran MilivojevićEUBorelSADKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva