:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2023   14:34

0

110

Milivojević: Izrada statuta o ZSO pokušaj političke zloupotrebe Briselskog sporazuma

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je da nemačka fondacija "Fridrih Ebert" nema osnova da izrađuje statut o ZSO, dodajući da se to može tretirati kao pokušaj da se Briselski sporazum ne primeni u svom izvornom obliku.

Milivojević je za Kosovo onlajn izjavio da izrada statuta ZSO od strane nemačke fondacije "Fridrih Ebert" predstavlja pokušaj političke zloupotrebe Briselskog sporazuma i Zajednice srpskih opština.

"Nema nikakvog osnova da se oglašava Fondacija "Fridrih Ebert" ili bilo koja druga nevladina organizacija vezano za izradu statuta Zajednice srpskih opština. To je u nadležnosti Upravljačkog saveta i nema nikakve veze sa trećim licima. Prema tome, ovo se može tumačiti samo kao pokušaj političke zloupotrebe Briselskog sporazuma, odnosno ZSO", rekao je Milivojević.

Kako je naveo, nadležnost za izradu statuta je jasno definisana i statut se može izraditi samo prema osnovnom Briselskom sporazumu.

Milivojević smatra da se nevladine organizacije neovlašćeno bave tim pitanjem.

"To se ne može drugačije tretirati nego kao pokušaj da se ne primeni Briselski sporazum u svom izvornom obliku, jer je ZSO jasno definisana sporazumom od 19. aprila 2013. godine i razrađena u sporazumu iz 2015. godine i treba se samo toga držati. Sve ostalo je nepotrebno, i ukoliko ima političke ili neke druge motive, onda se može tretirati kao pokušaj da se spreči puna primena Briselskog sporazuma", dodao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, s obzirom da se radi o nemačkoj nevladinoj organizaciji koja je povezana  socijaldemokratama, izrada statuta o ZSO se može povezati i sa interesom Nemačke koja, kako je naveo, pruža podršku Prištini.

"Pošto se radi o NVO koja je vezana za Nemačku i sa socijaldemokratama koji su sada na vlasti, to se na neki način može povezati sa interesom Nemačke da preko te NVO učestvuje u izradi statuta i to potvrđuje ono što znamo od ranije, da nemačka strana daje podršku prištinskoj strani, uključujući i stavove prištinske strane o punoj primeni Briselskog sporazuma", zaključio je Milivojević.

Izvor: Kosovo online; Foto: T a n j u g

KiMMilivojevićZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva