:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 31, 2022   14:15

0

109

Milivojević: Izrael možda ne otvara ambasadu u Prištini jer ne želi dodatno da kvari odnose sa Srbijom

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević izjavio je da su mogući razlozi što Izrael, koji je sa Kosovom formalno uspostavio diplomatske odnose 1. februara prošle godine, a još nije otvorio ambasadu u Prištini, ti što ta država, nakon priznanja Kosova, nastoji da dodatno ne kvari odnose sa Srbijom.

On je za Kosovo onlajn rekao da postojanje diplomatskih odnosa ne mora da znači otvaranje ambasade, slično kao u slučaju Češke koja je priznala Kosovo, ali zbog stava češkog predsednika Miloša Zemana nije otvorila ambasadu. 

"To ne mora da bude obavezno. Koji su razlozi što Izrael još nije otvorio ambasadu u Prištini, ne znam. Moguće je da razlog treba tražiti u tome što Izrael želi da dodatno ne kvari odnose sa Srbijom jer je poznato kakva je naša reakcija bila kada je Izrael priznao Kosovo", kaže Milivojević. 

On je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa novim izraelskim premijerom jasno dao do znanja da Srbija na izraelsko priznanje Kosova ne gleda kao na prijateljski gest i da će prema tome definisati svoje odnose.  

"Moguće je da je izraelska strana protumačila to kao neku vrstu upozorenja da nema potrebe da ide dalje od priznanja prema Vašingtonskom sporazumu. To može da bude jedan od razloga što fizički Izrael nije otvorio ambasadu u Prištini. Time je zadržan određeni nivo odnosa sa Srbijom. Izrael prepoznaje da su odnosi sa Srbijom važni u regionu i da bi bilo kontraproduktivno da ih kvari i da prosto možda Izrael računa da odnose sa Srbijom posle priznanja Kosova normalizuje. Ako je Srbija u pitanju, to je motiv za neotvaranje ambasade u Prištini. Ne verujem da su tehnički razlozi jer su Albanci otvorili ambasadu u Jerusalimu”, kaže Milivojević. 

Prema njegovim rečima, promenila se i administracija u SAD u odnosu na vreme kad je potpisan Vašingtonski sporazum kojim je dogovoreno i formalno uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Kosova, a koji su u septembru 2020. godine odvojeno potpisali predstavnici Beograda i Prištine u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa.

"U SAD sada je druga administracija i dometi Vašingtonskog sporazuma su smanjeni sa novom američkom administracijom, pogotovo što je stav i vlade u Prištini da ne poštuje Vašingtonski  sporazum. To je jedan od elemenata koji dovodi u pitanje i ceo taj aranžman", naveo je Milivojević. 

Na pitanje da li se već dešavalo da se uspostave diplomatski odnosi, a da se fizički ne otvori ambasada, Milivojević je naveo primer Egipta. 

"Egipat je u vreme pre dolaska predsednika Sisija na vlast priznao Kosovo i novi režim nije činio ništa da odnose produbljuje nego je razvijao odnose sa Srbijom", rekao je Milivojević. 

Kako je naveo, odnos Egipta prema Kosovu ništa suštinski nije doneo vezano sa priznanje, odnosi Egipta sa Srbijom rastu i Egipat prećutno daje do znanja da to priznanje Kosova, koje je tada učinjeno, nema onu težinu pravih bilateralnih odnosa u punom kapacitetu kao što bi to bilo da su otvorene ambasade. 

"Egipat je primer gde je bilo priznanja bez efekata. To važi i za Češku čiji je predsednik Zeman bio protiv priznanja Kosova. To su dva izražena primera gde samo priznanje nema pune efekte. Egipat je baš tipičan primer toga", naveo je Milivojević. 

Izvor: Kosovo online

KiMMilivojevićIzrael
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva