:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 01, 2023   8:56

0

144

Milivojević: Na Kosovu ugrožen mir, Srbija da ne odustaje od sednice Saveta bezbednosti

Srbija, posebno posle dešavanja u Banjskoj, ne treba da odustane od zahteva da se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bavi situacijom na Kosovu po hitnom postupku, kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, i upozorava da je došlo do eskalacije, a da su mir i bezbednost ugroženi.

"Stvar je definitivno eskalirala i to je odmah nalog nadležnom organu, a to je Savet bezbednosti, da u skladu sa Rezolucijom 1244 stavi pitanje situacije na Kosovu na dnevni red. Uslovi se i u političkom smislu stvaraju da se to pitanje stavi na dnevni red, činjenicom da je u oktobru predsedavajući SB Brazil, koji nije priznao Kosovo, posle njega Kina", kaže Milivojević za Kosovo onlajn. 

On smatra da posle događaja u Banjskoj ne bi imalo nikakvog smisla da bilo koja od članica Saveta bezbednosti, bez obzira na nihove političke stavove, uopšte dovodi u pitanje takvu sednicu. Pogotovo što su takva pitanja, poput bezbednosti na Kosovu, njihova direktna nadležnost, je postoji i obavezujuća Rezolucija koja nalaže da se bave tom temom.

"Za nas je važno da se da do znanja na globalnom planu kakva je situacija na Kosovu, jer u skladu sa Rezolucijom 1244 to je globalno tema, i globalna je odgovornost svih zemalja članica i SB kao organa koji se o tome brine. Dakle, važno je da se ukaže da je to tema koja eskalira i koja traži da se nađu politička sredstva da se izbegne ugrožavanje mira i stabilnosti. Drugo, za nas bi bilo značajno i samo stavljanje pitanja situacije na Kosovu na dnevni red SB. To je onda dokaz da je SB ipak nadležan, a da ovi pregovori koji se vode uz posredovanje EU a uz saglasnost Generalne skupštine UN, ipak nemaju rezultat. Dakle, da tema bude tamo gde joj je mesto", navodi Milivojević.

Ukazuje i da bez obzira na stavove koje bi zemlje članice iznele na sednici o Kosovu važno da se o tome raspravlja na Savetu bezbednosti i da se Kforu da nalog da deluje.

"Ukoliko se SB ne oglasi, mi onda ulazimo u jednu spiralu nasilja i onda se postavlja pitanje čemu služi Kfor i o čemu se uopšte tu radi. Prema tome, zbog toga je važno da mi istrajemo na toj sednici i da na njoj insistiramo, kao i na poštovanju Glave 7 Povelje UN koja nalaže da se mir i bezbednost štite po svaku cenu. I da insistiramo na Rezoluciji 1244 koja je obavezujuća, kao i na obavezama SB da reaguje kada se na terenu događa eskalacija", zaključuje Milivojević. 

Izvor: Kosovo online; Foto: TV Most

KiMMilivojević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva