:

:

TV Most

Foto: Kurir

clock

Februar 21, 2022   15:29

0

153

Milivojević: Najava samita o Ukrajini najbolja vest

Diplomata Zoran Milivojević optimističan je da će predsednici SAD i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin održati samit o Ukrajini na predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona i smatra da ishod ukrajinske krize treba očekivati na liniji dijaloga Vašingtona i Moskve.

Najava mogućeg održavanja samita o Ukrajini za Milivojevića je “najbolja vest” koja, kako kaže, značajnije smiruje tenzije vezane za mogući sukob oko Ukrajine, kao i za posledice tog sukoba.

Milivojević smatra da to što su i Bajden i Putin potvrdili učešće pokazuje da je u suštini ukrajinske krize nije samo Ukrajina nego globalni odnosi velikih sila na relaciji Vašington-Moskva, a vezano za globalno suprotstavljanje interesa, ali i za inicijativu da se prekomponuje stanje bezbednosti i bezbednosna perspektiva u Evropi.

Ishod ukrajinske krize treba očekivati na liniji najavljenog samita i dodaje da to pokazuje da su obe strane definisale svoje pozicije.

“Rusija nije ušla u zamku da interveniše u Ukrajini jer joj to ne odgovara, a SAD više nemaju instrumente da idu dalje, tako da se u budućnosti može očekivati ''finski model'' rešavanja ukrajinske krize, odnosno neutralnost na duži rok i traženje političkog rešenja u okviru Ukrajine kao suverene države”, kaže Milivojević.

Milivojević, komentarišući to što je Bajden prihvatio sastanak sa Putinom navodi da Amerika visoko drži tenziju iz nekoliko razloga.

Pre svega, kako kaže, razlog za to je da bi Vašington držao Moskvu pod ozbiljnim političkim pritiskom, da stalno ostavlja mogućnost eskalacije i da visoko drži mobilizaciju zapadnih saveznika u Evropi.

"Americi to omogućuje pregovaračku poziciju u onome o čemu će pregovarati sa Rusijom, a to je oko zona uticaja i pozicije NATO-a i SAD u Evropi", naveo je Milivojević i dodao da smatra da je dobra vest što se Evropa aktivirala u ovom slučaju.

Dobra vest je kako kaže i to što je uz ozbiljan angažman Evrope došlo do saglasnosti dvojice predsednika što pokazuje više stvari od kojih su tri najvažnije.

"Evropa je prepoznala svoj interes u rešavanju krize, jer ako bi došlo do sukoba, to ne bilo u njenom interesu i kako god bi se taj sukob odvijao, ne bi mogao da se locira samo na region Ukrajine, već bi se preneo i na Evropu i doveo u pitanje mir, stabilnost i bezbednost u političkom smislu, a pre svega u ekonomiji", naveo je Milivojević.

Drugo je, kako dodaje, afirmacija Makrona.

Posle odlaska Merkel na sceni se pojavio francuski predsednik koji bi mogao da predstavlja kontinuitet jer su u pitanju dve najvažnije zemlje u Evropi, rekao je on i podsetio da je Makron predsednik zemlje koja je predsedavajuća Savetom EU i on govori u tom mandatu.

Sem toga, kako dodaje, Makrona očekuju izbori i sigurno želi da afirmiše svoju ulogu na aktivan način.

Francuska se, inače, naveo je Milivojević, zalaže za tzv.evropsku autonomiju, za više Evrope na globalnoj sceni, a posebno za Evropu bez koje ne može da se razgovara o evropskim pitanjima, a kriza u Ukrajini je, kaže, “par ekselans” evropsko pitanje i tiče se, pre svega, bezbednosti Evrope u situaciji kada je žarište sukoba na njenom tlu.

Diplomata naglašava da šta god da bude na dnevnom redu u razgovoru Putina i Bajdena, Evropa mora biti prisutna na neki način.

Jer, kako kaže, razgovaraće se o prekomponovanju bezbednosne karte Evrope, proširenju NATO i bezbednosnoj strukturi Evrope na šta Rusija ima primedbu i da dalje prooširenje alijanse vidi kao crvenu liniju.

Ono što se dešava na terenu, dodaje on, je građenje pozicija za velike pregovore i suština priče je, kako kaže, ono što se dešava iza scene.

Prema njegovim rečima, međunarodni odnosi se odvijaju u velikom trouglu Peking-Vašington-Moskva što se kaže, videlo na sastanku Putina i Sija, na otvaranju Zimskih olimpijskih igara, kada je Kina iznela jasan stav, da NATO ne treba da se širi, što, primećuje, ranije nije bio slučaj.

"U tom trouglu treba računati da će i u narednom periodu biti velikog raspleta i da je u pozadini ukrajinske krize sukob interesa velikih i pokušaj zaokruženja prostora uticajana na globalnoj sceni", naveo je Miliovojević.

Izvor: T a n j u g

MilivojevićSamit o Ukrajini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva