:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2023   11:41

0

147

Milivojević: Namera Kurtija da dominira na severu vodi u eskalaciju

Bivši diplomata Zoran Milivojević istakao je da polaganje zakletve novog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdana Atića sasvim sigurno vodi u eskalaciju, prenosi Kurir.

Milivojević je naveo da je cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ostvari dominaciju na severu Kosova, i da poruku Srba o pružanju otpora treba ozbiljno shvatiti.

“Inauguracija u Severnoj Mitrovici i namera Kurtija da to ostvari do kraja, uz podršku Zapada, sasvim sigurno vode u eskalaciju. Poruku Srba da će od 1. juna pružiti otpor treba ozbiljno razumeti. Kurtijev cilj je da ostvari dominaciju na severu KiM, da preko lokalne vlasti i policije, koju ima tamo stacioniranu, praktično obezbedi i kontrolu severa. Interes Zapada je da preko tog mehanizma izvrši dodatni pritisak na Srbiju da prizna takozvanu realnost, odnosno da se aktivno uključi u pregovore o Ohridskom sporazumu i de fakto priznanju Kosova. A postoji i cilj nekih drugih snaga da se preko destabilizacije Srbije isposluje promena stava i politike Srbije, vezano i za KiM, i za uvođenje sankcija Rusiji, i za potpunu promenu pozicije Srbije “, ocenjuje Milivojević.

Milivojević kaže da je u sve to upleten strani faktor.

“Nije teško identifikovati to, jer zna se kome ne odgovara srpska pozicija, što neće da uvede sankcije, što misli svojom glavom i što neće da preda Kosovo”, dodaje Milivojević.

Prema njegovim rečima, nije slučajno to što je, istog dana kada je Atić polagao zakletvu, u Srbiji pokušana opšta destabilizacije zemlje s protestima, najavama postavljenih bombi i sličnim stvarima.

Izvor: Kosovo online/Kurir

KiMMilivojevićKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva