:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2023   15:34

0

123

Milivojević: Nisam optimista, nema promene stava prištinske strane

Sutra će u Briselu biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou. Diplomata Zoran Milivojević ističe da nije optimista jer, kako je rekao, nema elemenata promene stava u ponašanju prištinskih vlasti.

„Ja lično nisam optimista. Ne postoje elementi koji bi nalagali neki optimizam i u tom smislu delim i stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nema nikakve promene stava u ponašanju prištinskih vlasti. Čak nema ni naznaka da bi oni prihvatili bilo koju vrstu dijaloga na dve ključne teme, jedno je deeskalacija koje nema i drugo je ZSO, odnosno puno ispunjenje briselskog sporazuma“, rekao je za TV Most Milivojević.

Prema njegovom mišljenju, najbitnija pitanja ne figuriraju na agendi prištinske strane.

„Sa druge strane, posrednici izgleda da imaju razumevanja za prištinsku stranu i to već postaje praksa, i zbog toga mi imamo blokadu dijaloga i eskalaciju koja traje i koja praktično može da pređe u još jedan teži oblik, iz prostog razloga što prištinska strana ne menja metodologiju nastupa. Priština vrši otvorenu represiju, pokušava da nametne silom vlast na severu Kosova i Metohije, pokuišava da na neki način da do znanja srpskom narodu da bi trebao da traži neko drugo odredište. Primenjuje metode i mere koje su suprotne i onome što nalaže i status Kosova i Metohije u okviru Rezolucije 1244 i UN“, ocenio je Milivojević.

Komentarišući poslednju izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara uoči sutrašnje runde dijaloga Beograda i Prištine, Milivojević je naglasio da se srpska strana naslušala različitih izjava sa raznih strana, ali da  su neophodne  mere ukoliko neko zaista želi mir i stabilnost.

„Potrebno je dozvoliti KFOR-u da vrši svoju funkciju, potrebno je držati se onoga što je njemu propisano u nadležnosti. Potrebno je suzbiti politiku koju Priština sprovodi, inače idemo u neku vrstu haosa. Bez tih mera ništa nije moguće“, naglasio je Milivojević.

Dodao je da je da ne deli optimizam predstavnika Evropske unije i njenog specijalnog predstavnika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka jer mandat Lajčaka ulazi u četvrtu godinu bez nekih opipljivih rezultata jer, kako je rekao, očito je da EU nije u stanju ni da deluje, jer sa jedne strane nema političke volje, a sa druge nema ni mehanizama.

„Kad je reč o Vašingtonu, oni su pokazali neke znake razumevanja, i to se vidi iz ovog poslednjeg istupanja Eskobara, ali to ostaje na linijama samo konstatacije bez konkretnih mera i bez konkretnih akcija“, rekao je Milivojević.

Mišljenja je da je dobro razgovarati, sprečiti eskalaciju, sprečiti ugrožavanje mira i bezbednosti na svaki mogući način.

„Ja lično se nadam, mada strpljenje Srbima curi, da tako kažem, ali da su svesni svih opasnosti i  izazova koji postoje i pokušaja koji bi Srbiju doveli u potpuno drugu situaciju. Potrebno je da srpski narod bude uzdržan i da se drži onoga što je propisano i onoga što se može i sme koristiti u političkom i diplomatskom smislu“, naglasio je Zoran Milivojević.

„To su mehanizmi koji nama u ovom trenutku obezbeđuju, rekao bih, mir i stabilnost do sledećih poteza. A kad je reč o srpskoj strani, oni neće menjati stav. Ne treba niko da očekuje da bilo koja vrsta pritisaka ili bilo čega drugog može uticati da se Srbija odrekne svojih državnih i nacionalnih interesa. Nastupaće sa stavom, ja bar tako mislim, koji nije sporan i koji je poznat, deeskalacija u punom smislu reči, Briselski sporazum da se ispoštuje u prvih 6 tačaka do kraja i onda se može razgovarati o bilo čemu.To je jedina formula koja daje nadu i koja daje mogućnost da se dijalog nastavi“, zaključio je Zoran Milivojević.

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMMilivojević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva