:

:

TV Most

clock

April 25, 2022   16:57

0

113

Milivojević: Poseta Karen Donfrid definisaće pritiske na Srbiju

Dolazak Karen Donfrid u Beograd jasno će definisati tri pravca pritisaka na našu zemlju, a to su ruska invazija na Ukrajinu, kosovsko pitanje i pozicija Srbije u regionu, ocenjuje nekadašnji diplomata Zoran Milivojević uoči sutrašnje posete pomoćnice američkog državnog sekretara Beogradu.

Donfrid bi, prema najavi Stejt departmenta, tokom posete Beogradu trebalo da od Srbije zatraži unapređenje reformi za evropske integracije i jačanje regionalne stabilnosti i prosperiteta, a Milivojević poručuje da je njena poseta potvrda da je ova američka administracija zainteresovana za naš region i da ima nameru da se ovde aktivno postavi u narednom periodu.

"Ova poseta dolazi posle imenovanja trojice novih ambasadora i to u tri strateška punkta - Priština, Sarajevo i Beograd sa iskusnim diplomatama. Njena poseta treba da bude početak te američke nove diplomatske ofanzive na ovim prostorima, u skladu sa američkom strategijom, a strategija je da se ovaj region uključi u zapadnom smeru interesa i da evroatlantske integracije dobiju novi zamah na ovim prostorima", rekao je Milivojević za T a n j u g.

On kaže da će osnovno biti da se kroz tu politiku spreči dalji uticaj Rusije i Kine na ovim prostorima i ističe da se poseta predstavnika američke adiministracije podudara sa pitanjem rusko-ukrajinskog sukoba, pa je tako, kaže, realno očekivati pritisak na Beograd.

"Američka diplomatija i njena spoljna politika je u zamahu, zamah joj daje rusko-ukrajinski sukob. I Evropa dobija na još većem značaju nego što je imala ranije u ovome, homogenizacija na zapadu posebno u ovom evropskom delu je jedan od strateških ciljeva Amerike", kaže Milivojević.

Pomoćnica državnog sekretara SAD danas je u poseti Prištini, a Milivojević napominje da će ona već tamo jasno dati do znanja da Amerika očekuje da se kosovsko pitanje reši, a dijalog dobije novu dinamiku.

On je podsetio da američka politika podrazumeva Kosovo kao nezavisno, priznato i kao članicu NATO-a u budućnosti, što, kaže, u dobroj meri važi i za BiH.

Napominje da bi za stolom u Beogradu u utorak trebalo da se, pored tema koje je najavio Stejt department, nađu i pitanja nastavka evropskog puta Srbije, za šta ćemo, kaže, sigurno dobiti podršku SAD.

Kaže da će na dnevnom redu biti i druga pitanja, poput bilaterale i interesa Amerike da ta bilaterala dobije na zamahu, ali i da se srpsko-američki odnosi dalje produbljuju u pozitivnom tonu.

Milivojević dodaje da će se sa pomoćnicom državnog sekretara SAD u Beogradu razgovarati o srpskim državnim i nacionalnim interesima, pre svega o pitanju KiM.

"Nezaobilazan stav Amerike biće ponovljen u Beogradu, a to je da se američka strana zalaže za nastavak dijaloga radi krajnjeg cilja - međusobnog priznanja. To će biti zaključak vezan za tu temu", rekao je Milivojević i dodao da će na stolu biti i tema regiona i interes Srbije da "deluje konstruktivno u skladu sa američkim interesima".

Milivojević kaže da nije sporna vojna neutralnost i nezavisnost, ali na liniji američkih interesa.

"U tom smislu biće nezaobilazna tema i naš stav prema ruskom upadu u Ukrajinu. Očekivanja su da se Srbija pridruži sankcijama i da na taj način jasno stavi do znanja na kojoj je strani, odnosno da uvažava zapadne interese i zapadno viđenje tog sukoba", ukazuje Milivojević.

Nekadašnji diplomata objašnjava da je Srbija po pravilu i do sada u praksi američke politike bila u nadležnosti pomoćnika državnog sekretara, te ističe da dolazak Karen Donfrid pokazuje da Amerika ima ambiciju da podigne dinamiku na ovim prostorima i projektuje svoju spoljno- političku strategiju.

"Prema tome treba očekivati nastup koji će biti sa jedne strane konstruktivan, a sa druge strane se odnosi na očekivanja koja se u dobroj meri graniče sa ozbiljnim političkim pritiscima da Srbija dokaže svoju privrženost evropskom putu, ali i evroatlantskom konceptu", kaže Milivojević.

On smatra da će poseta Donfrid jasno definisati tri pravca pritisaka na našu zemlju.

"Prvi pravac da se izjasnimo oko rusko-ukrajinskog sukoba na način koji ne dovodi u pitanje našu poziciju u odnosu na zapadni stav i njihovu spoljno-političku orijentaciju, drugo biće u pravcu rešavanja kosovskog pitanja, na liniji da se očekuje nastavak dijaloga koji bi trebao da dovede do međusobnog priznanja i treće je pozicija Srbije u regionu, da svojom politikom i postupanjem Srbija ne dovodi u pitanje strateške interese Amerike u regionu", navodi Milivojević.

Kaže da se poseta predstavnika američke adiministracije podudara sa pitanjem rusko-ukrajinskog sukoba, pa tako, ističe, odnos prema tome postaje vrlo važan kriterijum za američku politiku u odnosima sa trećim državama.

"To će doći do izražaja i tokom posete regionu, a to naročito treba podvući kada je reč o poseti Beogradu, imajući u vidu stav Beograda i u tom smislu treba očekivati određeni pritisak, jer je ovo sada za američku administraciju, kada je reč o ovim prostorima, noseći argument u spoljnoj politici koji definiše odnose prema drugim zemljama", zaključio je Milivojević.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

MilivojevićKaren DonfridKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva