:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2023   13:35

0

82

Milivojević: Srbija trenutno ima najbolje odnose sa Mađarskom od svih suseda

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je da od svih susednih zemalja Srbija trenutno ima najbolje odnose sa Mađarskom i da su oni na istorijskom maksimumu.

Milivojević je naveo za T a n j u g da su za bezbednost svake zemlje od ključnog značaja odnosi sa susedima i da se ta teza potvrđuje i na primeru sukoba Rusije i Ukrajine.

"Svedoci smo šta to znači, imamo rat između Rusije i Ukrajine, prema tome svaki zamrznuti konflikt potvrđuje tezu da su odnosi sa susedima najvažniji. Velike sile se tu uključuju u zavisnosti od interesa ovakvih ili onakvih, ali problem nastaje zbog otvorenih pitanja između suseda i zbog toga je intencija da odnosi sa susedima uvek budu u prioritetu. Ako ima otvorenih pitanja ona treba da se rešavaju ", rekao je on.

Na pitanje da prokomentariše trenutne odnose Srbije sa susedima, Milivojević je rekao da kada se sve uzme u obzir, Srbija trenutno ima najbolje odnose sa Mađarskom i da među dvema zemljama nema nikakvih otvorenih pitanja.

"Sa Mađarskom trenutno nemamo otvorenih pitanja i to je nešto što garantuje taj visok nivo bilateralnih odnosa. U suštini svakog segmenata odnosa - politike, ekonomije, kulture,  imamo razvijenu saradnju i ono što je najvažnije imamo rešeno pitanje odnosa vezano za mađarsku nacionalnu manjinu ovde. To je jedno od pitanja koje je po pravilu smetnja u odnosima sa nekim državama", objasnio je Milivojević.

Milivojević je naveo da, iako je Mađarska priznala nezavisnost, nije podržala zahtev tzv. Kosova da uđe u Savet Evrope podsećajući da ta zemlja podržava Srbiju i na spoljnom planu.

"Mađarska manjina ovde učestvuje u vlasti, to je jedan elemenat koji podiže nivo odnosa..prvo u međupartijskoj saradnji izmedju Fidesa i SNS, ali i činjenicom da podržava zvaničnu politiku kroz učešće u vlasti, nju stavlja ipak u ovom trenutku na prvo mesto", rekao je on.

Izvor: T a n j u g; Foto: TV Most

MilivojevićSrbijaMađarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva