:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2024   13:07

0

67

Milivojević: Važno je što se Vučić u Davosu sastao sa Kameronom

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da je važno to što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sastao sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Kameronom, jer je, kako je rekao, tokom tog susreta imao priliku da amortizuje "ono što je ostalo od poslednje posete Kamerona Kosovu i Metohiji i poruka koje su tada poslate".

Milivojević je istakao da je na forumu u Davosu nezaobilazna tema bilo pitanje Kosova i Metohije i da je to od ključnog značaja za Srbiju.

"Nije slučajno što su tamo bili Miroslav Lajčak i ostali akteri od kojih ta tema zavisi", rekao je Milivojević.

Dodao je da je značajno i to što su na na dnevnom redu ovog ekonomskog skupa bile ozbiljne teme i što je u razgovorima o tim temama imao priliku da učestvuje i predsednik Vučić.

"Sve što smo tamo rekli ima efekta i na našu sadašnjost i budućnost i u političkom i u ekonomskom smislu", ukazao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, od krucijalnog je značaja i to što je Srbija u Davosu istakla koliko su joj značajni mir i stabilnost koje štitimo ekonomskim projektima i time jačamo državu. 

"To je tamo čula najvažnija publika", rekao je on i dodao da je iz tog razloga bilo bitno da učestvujemo na nedavno održanom ekonomskom forumu.

Milivojević je naveo da upravo ta poruka uliva poverenje stranim investitorima koji ulažu u našu zemlju.

"Mi ćemo sa naše strane da garantujemo taj mir i nećemo ništa učiniti protiv njega. To je bila ponuda naša tamo investitorima - da mogu slobodno da dođu", rekao je diplomata.

Prema oceni Milivojevića, svetski ekonomski forum u Davosu je "potvrdio da je svet podeljen".

"Govor kineskog premijera Li Ćijanga koji je jasno rekao: poredak, reafirmacija poretka na povelji UN, međunarodnom pravu, standardima i pravima koja to podrazumevaju. Sa druge strane smo imali nastup Džejka Salivena, savetnika za nacionalnu bezbednost SAD koji je potvrdio da ova država zastupa neoliberalni koncept", naveo je on.

Milivojević se osvrnuo i na predstojeći samit lidera Zapadnog Balkana u Skoplju, za koji je rekao da nije izgubio na značaju i da to najbolje potvrđuje odnos Sjedinjenih Država prema njemu.

"Amerikanci nisu odustali od Otvorenog Balkana, razumeju da on predstavlja ponudu za saradnju i nema alternativu kada je reč o srpsko-albanskim odnosima", smatra Milivojević.

Izvor: T a n j u g

MilivojevićVučićDavosKameron
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva