:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2023   14:31

0

111

Milivojević: Zapad pokušava da obesmisli Rezoluciju 1244, ali je ona ipak na snazi

Zapad je od prvog dana ignorisao Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, a pokušaj nametanja Srbiji Ohridskog sporazuma kao obavezujućeg je način da se ona obesmisli, ali je jučerašnje sprečavanje prištinskog ministra Ljiburna Aljijua da uđe u zgradu opštine Leposavić od strane Kfora dokaz da je Rezolucija ipak na snazi, rekao je za Kosovo onlajn nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

"Rezolucija 1244 je i dalje na snazi i predstaljava osnovnu međunarodno-pravnu doluku obavezujućeg karaktera kojom se ustanovljava status KiM kao prtotektorata UN u sastavu Srbije i ona i dalje obazuje zemlje članice UN i na snazi je sve do neke noce odluke SB UN o KiM. Dokaz tome je i činjenica da na KiM imamo UNMIK, kao civilnu adminsitarciju UN i Kfor kao vojnu komponetu te admisnitracije, koja je nadležna za ovčuvanje mira i bezednosti. I juče, kada je Kfor sprečio minsitra infrastruktre iz Prištine da uđe u opštinu Leposavić, pozivao se na Rezoluciju  koja je neprikosnoveni parvni osnov", rekao je Milivojević.

Podsetio je da je Rezolucija 1244 deneta  na osnovu glave 7 Povelje UN, koja se odnosi na mir u svetu i međunarodnu bezbednost i ima najvišu moguću političku i pravnu težinu.

"Zapad to osporava, zbog pokušaja da sprovede geopolitičkke ciljeve koje su zacrtali protivpravnom agresijom na SRJ 1999. goodine i da potvrde kosovsku državnost mimo međunarodnog prva. Prema tome Rezolucija je neunštiva, sve dok postoje UN i važeći međunordni poredak i sve dok ona posotoji nije moguće statusno rešenje KiM bez SB UN, pri čemu Rezolucija predstavlja osnov rešavanja statusnog pitanja KiM i ne može se niti ignorisati, ni isključiti, a status se ne može rešiti bilo kavkim pravnim ili pravno-poltičkim negiranjem Rezolucije ili njenim stavljanjem po strani, već iskjučivo na osnovu nje. Svako nametanje rešenja silom ili odstranjvanjem Rezoilucije je nemoguće i neodrživo", naglasio je Milivojević.

Primetio je da je Zapad od prvog dana ignorisao Rezoluciju 1244, odnosno one odrebe koje goovore o prisustvu 1.000 predstavnika srpskih vlasti i bezbenosnih organa na KiM, već da pokušava da silom nametne rešenje.

"Posebno prilikom samoproglašenja nezavisnosti Kosova, čime bi da izbegnu sve poslediice prootivpravnog ponašanja i agresije koju su izvršili. Sada to pokušavaju tako što nameću rešenje sa pravnom  osnovom preko negog bilateralnog sporazuma između Srbije i 'Kosova', koji bi doveo u pitanje pravo prostiranje Rezoluciije i išlo u susret de fakto priznanju državnosit Kosova, čime bi Reoliuciija bila na neki način obesmišljena. To se pokušava takozvanim Ohrdskim sporazumom u frormi obavezujućeg  bilateralnog sporazuma dve držve, što je za Srbiju neprihvatljivo i njoj to ne pada na pamet da prihvati", istakao je Milivojević.

Podsetio je da je, bez obzir na takva nastojanja, Rezolucija 1244 punopravno na snazi, da je obavezujuća i da se status Kosova ne može rešiti mimo nje i SB UN.

MIlivojević je naaveo da su potpuno pogrešna zalaganja nekih u opoziciji da se proglasi okupacija Kosova, jer bi to značilo da Srbija sama isključuje UNMIK i Kfor.

"Kosovo i Metohija nije okupirano, nego je u mandatu UN i garancija toga su UNMIK i Kfor, a mi insistiramo na tome da oni svoj mandat ispunjavaju. Za Kurtija to jeste okupator, jer dok su UNMIK i Kfor tamo Priština nema međunarodno-pravni suverenitet, nego je to međunarodno-pravni protektorat", objasnio je Milivojević.

Rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti UN usvojena je na današnji dan pre 24 godine.

Izvor: Kosovo online; Foto: T a n j u g

KiMRezolucija 1244Milivojević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva