:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 23, 2022   15:16

0

101

Milivojević: Zbog KiM većina građana je protiv ulaska u EU

Glavni razlog zbog koga se prvi put većina građana Srbije izjasnila protiv ulaska u Evropsku uniju jeste Kosovo i Metohija,ocenio je danas nekadašnji diplomata Zoran Milivojević i dodao da ne očekuje da će EU uvesti sankcije Srbiji ukoliko ih ona ne uvede Rusiji.

"Očekivao sam pad raspoloženja blago ispod 50 odsto, ali ne i da je samo 35 odsto građana za ulazak u EU, ali ta evropska perspektiva dugo traje bez sadržaja koji možemo da osetimo. Dosta toga je podređeno cilju da Srbija pristupi EU, ali se taj cilj uvek uslovljava", rekao je Milivojević za TV K1.

Ocenio je da je priznanje Kosova ključni pritisak i da to deluje na raspoloženje ljudi.

Takođe i da je potpuno jasno da je to uslov bez koga ne možemo ući u EU, a da je raspoloženje u Beogradu sve dalje od toga da prihvatimo bilo šta što bi bilo na štetu našeg nacionalnog interesa.

Milivojević je istakao da je kritikovanje našeg odnosa prema Rusiji zbog sukoba u Ukrajini samo jedna od mnogih kritika EU.

"Ne radi se samo o sukobu Rusija-Ukrajina, ima dosta stvari koje kritikuju, a tiču se unutrašnje politike, kao što su stepen demokratije, izborni rezultati i politika koju vodimo. Često smo pod pritiskom da moramo da menjamo unutrašnju i spoljnu politiku", rekao je on.

Dodao je da ako se stvari osporavaju u kontinuitetu i ako se ciljevi ne poklapaju, a čine se ustupci, onda to počne da deluje kontraproduktivno.

Naveo je da, kada je reč o sukobu između Rusije i Ukrajine, mi već koristimo situaciju u našu korist, a da su pritisci EU zbog njihovih cijeva, a ne zbog naših.

"Mi nismo ni na jednoj ni na drugoj strani i ne menjamo stav, nemamo razloga da ga promenimo jer ne učestvujemo u sukobu. Jedini u Evropi nismo uveli Rusiji sankcije u punom smislu i pritisak da to učinimo neće prestati jer je EU to trenutno najbitnije", istakao je Milivojević.

Ukazao je da se Srbija izjasnila pre prvog glasanja u Ujedinjenim nacijama, da je osudila agresiju Rusije na Ukrajinu iz principijalnih razloga kojih se držimo već 20 godina.

Prema njegovim rečima budućnost Srbije ne zavisi od njenog stava prema ovom sukobu.

"Mislim da nam Evropa neće uvesti sankcije ako mi ne uvedemo sankcije Rusiji. Uvođenje sankcija Srbiji bi dovelo do ozbiljnih problema u ovom regionu, a interes EU je da se ovaj region integriše a ne dezintegriše", smatra Milivojević.

Na pitanje šta bi EU mogla da uskrati Srbiji, on je odgovorio da mogu da nam ne otvore klaster sada, ali više od toga ne.

"Interes Evrope jeste da reši situaciju u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji, a to može samo sa nama", zaključio je karijerni diplomata.

Izvor: T a n j u g

MilivojevićKiMEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva