:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2023   19:16

0

83

Milivojević:Jedan nesmotreni potez može da dovede do eskalacije situacije na KiM

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević upozorio je danas da je situacija na KiM na ivici da jedan nesmotreni potez može da je dovede do ekalacije, nakon čega bi sve mere bile zakasnele.

On je za T a n j u g istakao da i današnji upad kosovskih specijalaca na teritoriju centralne Srbije neosporno govori da Kurti i njegova vlada sprovode strategiju koja je sada kulminirala, a započela je sa nelegitimnim izborima i pokušajem instaliranja tzv. predsednika opštine na severu KiM.

Dodaje da je sve ovo rezultat nečega što je sigurno bilo u paketu te političke strategije.

"To najbolje možemo da vidimo prema prvim, rekao bih, ozbiljnijim reakcijama iz Vašingtona i Brisela i osudama politike i mera koje ta politika sprovodi na severu KiM i generalno u našoj južnoj pokrajini", rekao je spoljnopolitički analitičar.

Kako navodi, Kurtijev plan od pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu KiM pokazuje da nema promene te politike.

"Kada ga pogledate, vidite da u njemu nema ničega, dakle nema ni odgovora na zahteve ni Kvinte ni Vašingtona, niti u vezi sa zahtevima Srba, odnosno nema ničega što bi stanje vratilo u neku normalu i omogućilo nastavak političkog procesa", rekao je on i naglasio da nema deeskalacije, što se videlo i danas.

Prema njegovom mišljenju, Kurti ne želi da menja svoju politiku i on je za nju, na neki način, vezao svoju političku sudbinu, što je i platforma njegovog pokreta "Samoopredeljenje" od prvog dana.

S druge strane, ističe da je to Kurtiju dosad tolerisano, ali smatra da je sada prešao crvenu liniju, što se naročito vidi po reakcijama Vašingtona.

"Mi nismo videli tu vrstu reakcije Vašingtona, a ja lično mogu da kažem da je mi pozdravljamo, iako izostaju konkretne mere", kaže Mlivojević.

Naglasio je da to pokazuje da oni nisu zadovoljni onime što Kurti radi.

"Sada se to lomi pre svega u američkoj administraciji, jer postoji jedna struja koja podržava Kurtija i insistira na tome da Srbija i dalje ostane glavni krivac, kao i da treba da učini ustupke", naveo je.

Dodao je da su sada krenule neke mere, poput onih koje je Borelj predložio što kreću danas, iako ističe da to još uvek je to na terenu političko-diplomatskog reagovanja.

"Potrebne su direktne mere, jer ovakve stvari, ono hapšenje juče i ovaj današnji upad specijalaca, vodi u direktnu eskalaciju", napominje on.

Ističe da je strpljenje Srba na KiM na ivici i da je nezabeleženo ovoliko trpljenje terora koje se prema tom narodu tamo sprovodi.

"Ovoliki nivo tolerancije i uzdržanosti, koje sada srpski narod čini, to je politički dobro, ali je pitanje gde je tome granica", napominje Mlivojević.

Dodaje da Kurti pokušava da izazove nekoga iz srpskog naroda i da potom situacija ode van kontrole.

"Ovo je trenutak kada bi KFOR trebalo da stupi na scenu i da počne da vrši svoj mandat, kako mu nalaže glava 7 povelje UN i Rezolucija 1244, odnosno ono zbog čega je tamo", naglasio je analitičar.

Dodao je da, kada je ovakva vrsta eskalacije sukoba, KFOR prvi treba da reaguje zato što je tamo u funkciji mira i stabilnosti.

"Treba nešto podsetiti, KiM je protektorat UN, a KFOR je nadležan za mir i bezbednost i prema tome, mora da spreči svaki incident, a ne da štiti naoružane policijce od golorukog naroda", kaže on.

Prema njegovom mišljenju, ono što Kurti radi polako dovodi do "prirodnog stanja, odnosno do toga da KFOR reaguje, ipak oko toga ne treba imati iluziju zato što je KFOR na neki način pod kontrolom Zapada.

"E sada, u meri u kojoj Kurti prelazi crvene linije, možemo da očekujemo i da se KFOR ponaša onako kako treba", napominje Milivojević.

Naglašava da sada treba izdržati i dalje činiti političke i diplomatske napore, jer to je optimimum onoga što Srbija treba da radi.

Dodaje da Srbija po prvi put nije paralelno odgovorna i ne prozivaju se dve strane, već direktno Kurti, što potvrđuje se da je njegova politka smetnja dijalogu i pronalaženju političkog rešenja.

"Međutim, sada u Stejt Departmentu sazreva uverenje, pre svega zahvaljujući ljudima na terenu, poput ambasadora Hila i izaslanika Eskobara, da je ipak Kurti smetnja, ali mislim da je sada dilema kako se postaviti, jer Amerikanci imaju problem da preduzmu odlučne mere zato što onda demantuju tezu o Kosovu kao o uređenoj državi", naglašava Milivojević

Ipak, naglasio je da je dobro to što se državni sekretar Entoni Blinken direktno uključio u taj proces, "zato što stvari izlaze onog okvira koji njima odogovara, kao i Briselu".

"Oni mogu to da preseku za pola sata, jer kontolišu sve mehanizme sile, kao i finansije, ali onda dolazi u pitanje teza o Kosovu kao državi", poručio je on. 

Izvor: T a n j u g

KiMMilivojević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva