Ministarstvo kulture pisalo Unesku: Pokušaji svojatanja srpskog kulturnog nasleđa na KiM

:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2020   16:11

0

37

Ministarstvo kulture pisalo Unesku: Pokušaji svojatanja srpskog kulturnog nasleđa na KiM

Povodom ponovljenih "pokušaja svojatanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i falsifikovanja istorije koji dolaze preko pojedinih medija iz Albanije", Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je pismo Luizi Tompson Flores, direktorki Uneskovog Regionalnog biroa za Evropu, u kome se izražava zabrinutost zbog sadržaja koji su preko tih medija plasirani javnosti i ukazuje na postupanje suprotno principima Uneska, čiji je i Albanija član.

 

Kako se navodi u pismu, kulturološka različitost, karakteristična za Kosovo i Metohiju, trebalo bi da služi promovisanju dijaloga i mira među narodima na toj teritoriji, a ne pokušajima otimanja kulturnog identiteta srpskog naroda i krivotvorenju istorijskih činjenica.

Istaknuta je i zahvalnost na trudu koji Unesko ulaže na očuvanju materijalnog i nematerijalnog srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, saopštila je pres služba Ministarstva kulture.

"U pismu se dodaje da Ministarstvo kulture i informisanja smatra da najnoviji primeri pokušaja prisvajanja srpske baštine najbolje govore o ispravnosti odluke Uneska da ne primi tzv. 'Kosovo' u članstvo te organizacije, uz konstataciju da bi takav stav Uneska trebalo da ostane čvrst princip i u budućnosti", ističe se u saopštenju.

Izvor: RTS

Kosovo i MetohijaUNESKOMinistarstvo kulture
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva