:

:

TV Most

clock

April 22, 2024   14:32

0

38

Ministri čestitali praznik Pesah jevrejskom narodu: Provedite ga u miru i slozi

Ministri u Vladi Srbije i poslanici čestitali su praznik Pesah pripadnicima jevrejske zajednice u Srbiji i celom jevrejskom narodu, uz želju da ga provedu u miru i slozi.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je praznik Pesah, podsećajući da predstavlja dan sećanja na oslobođenje jevrejskog naroda iz ropstva. 

"Snažna simbolika koju negujete ovim praznikom čini i srpski narod delom čovečanstva koji teži slobodi i miru kroz celu svoju istoriju. Stradanja jevrejskog i srpskog naroda snažno su nas zbližila kroz vreme, u kojem su oba naša naroda naučila koliko su važne i svevremenske vrednosti slobode", naveo je Dačić u čestitki.

Dodao je da se te vrednosti čuvaju i danas kao jedini put koji vodi ljude ka budućnosti u kojoj vladaju mir i međusobno poštovanje. 

I ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić čestitala je praznik Pesah  rabinu Isaku Asielu, predsedniku Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandru Albahariju i svim pripadnicima jevrejske zajednice.

"Neka ovaj praznik u sve domove unese radost, ljubav i mir i neka nas podseti na veliku snagu vašeg naroda u borbi za ono najvrednije, za slobodu. To je ono što nas vezuje i što vekovima čini neraskidivu vezu naša dva naroda, koji su uvek i svuda branili i čuvali svoju zemlju i bili na strani pravde. Sa verom u slobodu, mir, razumevanje, uzajamno poštovanje i toleranciju, neka vam je srećan i blagosloven praznik", poručila je Kisić u čestitki.

Pored njih, praznik je čestitala i ministarka pravde Maja Popović.

"Od srca vam čestitam praznik Pesah. Neka sećanje na oslobođenje Jevreja bude nepresušan izvor duhovne snage jevrejskog naroda i snažno svedočanstvo najvećih vrlina mira, ljubavi i tolerancije.Slaveći Pesah, želim da se uvek sećate bliskih i u teškim vremenima potvrđenih veza naša dva naroda, dajući tako zajednički doprinos razvoju Republike Srbije, ali i dajući doprinos gradnji sveta mira i praštanja", navela je Popović u čestitki.

Ona je poželela rabinu Isaku Asielu i jevrejskoj zajednici u Srbiji da praznične dane provedu u svakom dobru i duhovnom bogatstvu.

    Takođe, praznik je čestitao i narodni poslanik SNS Vladimir Orlić uz želju da se proslavi u zdravlju, obilju duhovne radosti i svakog dobra.

"Svoju neraskidivu povezanost i snažno prijateljstvo srpski i jevrejski narod iskovali su u teškim vremenima zajedničkih stradanja. Danas kada se čitav svet nalazi pred velikim izazovima, svesni da su mir, sloga i međusobno uvažavanje najviše vrednosti, nastavljamo da ih baštinimo zajedno, iskreno i skladno. Na taj način doprinosimo jačanju naših odnosa na svim nivoima, daljem napretku naše Srbije i još boljoj budućnosti za sve njene građane", poručio je on u čestitki.

Praznik je čestitala i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

"U ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i u svoje lično ime čestitam vam najveći praznik vere i tradicije Jevreja. Želim vam da praznične dane provedete u radosti i miru u krugu svojih najbližih, ispunjeni ljubavlju i spokojstvom. Neka vam na ovaj uzvišeni praznik srca budu ispunjena toplinom i da se, uz razumevanje i uvažavanje, sa verom u prave ljudske vrednosti, izgrade mostovi mira i blagostanja", poručila je Milošević.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva