:

:

TV Most

clock

Novembar 17, 2023   15:54

0

71

Miščević: Beograd dugo radi sa EK na predlogu da se ukinu vize

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da Srbija dugo radi sa Evropskom komisijom, naročito sa komesarkom Ilvom Johansen, na pripremi predloga Uredbe kojom se iz viznog režima EU izuzimaju građani sa pasošima izdatim u Koordinacionoj upravi.

Ona je to rekla povodom predloga EK da se ukinu vize za građane na Kosovu i Metohiji kojima pasoše izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije.

"Kada bude konačno odluka doneta, jer je ovo predlog Komisije koji se sada usaglašava sa Evropskim parlamentom i Savetom EU, ona će omogućiti da se vizni režim ukine i za one građane Republike Srbije koji imaju pasoše izdate u Koordinacionoj upravi", rekla je Miščević, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Naglasila je da će tako zapravo svi koji poseduju srpske pasoše moći slobodno, bez viza, da putuju u države članice EU, ali i u Norvešku, Island, Švajcarsku i Lihtenštajn.

Ona je podvukla da se ovim sprečava diskriminacija naših građana i potvrđuje da je pravo na slobodu kretanja jedno od osnovnih prava EU.

"Očekujemo da proces usaglašavanja evropskih institucija oko ove odluke bude završen u narednih par meseci, kada bi odluka trebalo da bude usvojena i da odmah stupi na snagu", zaključila je Miščević.

Izvor: T a n j u g

KiMMiščević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva