:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2023   14:35

0

109

Miščević i Konaković o saradnju Srbije i BiH na putu ka EU

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević razgovarala je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem o dodatnoj saradnji dveju zemalja na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i o unapređenju regionalne saradnje, koja je i važan element pristupnog procesa.   

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, Miščevićeva i Konaković ocenili su da reforme koje obe države sprovode u pristupanju EU mogu biti efikasnije ukoliko se zajednički koriste mogućnosti koje pružaju pregovarački proces i pretpristupni fondovi EU. 

Ministarka za evropske integracije istakla je da je Srbija spremna da pomogne institucijama Bosne i Hercegovini u skriningu, kao početnoj fazi pristupnih pregovora, kako bi što brže ispunili dalje uslove iz pristupnog procesa.

Ona je rekla da je dogovoreno i da uskoro bude usaglašen tekst Memoranduma o saradnji u oblasti evropskih integracija, kako bi i tim dokumentom dve države dodatno ojačale saradnju tokom samih pregovora o pristupanju EU, ali i u korišćenju razvojne pomoći Unije, imajući u vidu konkretne koristi koje građani dveju država mogu da imaju i pre stupanja u članstvo. 

Zaključeno je da je zajednički cilj brži napredak Zapadnog Balkana na evropskom putu i da bi jedan od koraka trebalo da bude i veći pristup jedinstvenom evropskom tržištu, kako bi uslovi života i rada za sve u regionu bili bliži evropskom standardu.  

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

MiščevićKonaković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva