:

:

TV Most

clock

Novembar 18, 2022   14:29

0

117

Miščević i Konrad o podršci Nemačke pristupanju Srbije EU

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević sastala se danas sa Anke Konrad, ambasadorkom Nemačke u Beogradu, sa kojom je razgovarala o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, kao i o bilateralnim odnosima, posebno o nemačkoj razvojnoj podršci reformama.

Miščević je izjavila da su evropske integracije strateški cilj nove Vlade Srbije i da u skladu sa tim nastavljamo reformski proces pojačanim tempom, iako globalne okolnosti kao što su rat u Ukrajini, energetska i migrantska kriza značajno utiču na proces proširenja, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Miščević je kazala da je Vlada nastavila sa punom implementacijom ustavnih amandmana i drugih aktivnosti u domenu unapređenja vladavine prava.

"Otpočeli smo sprovođenje procedure za usvajanje seta pravosudnih zakona kako bi bili usvojeni u ustavnim rokovima. Ti propisi će omogućiti bolju pravnu sigurnost građanima, pre svega nezavisnim načinom izbora i rada sudija i tužilaca“, naglasila je Miščević.

Dodala je da je u toku i rad na zakonima kojima se omogućava sprovođenje Medijske strategije, kao i da se radi na novoj Strategiji za borbu protiv korupcije, kao ključnom dokumentu koji će biti osnov za veću transparentnost u poslovanju.

Miščević zahvalila na kontinuiranoj snažnoj podršci Nemačke na unapređenju integracija u Evropsku uniju kako Srbije, tako i čitavog regiona zapadnog Balkana.

Istakla je da je uloga Nemačke od suštinskog značaja za naš ekonomski razvoj, kao najznačajnijeg ekonomskog i trgovinskog partnera, i da nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju više od 70 000 ljudi.

Podsetila je da Nemačka predstavlja najznačajnijeg donatora sa preko dve milijarde evra pomoći u vidu bespovratnih sredstava i povoljnih kredita za projekte u oblastima boljeg vodosnabdevanja, prečišćavanja otpadnih voda, energetike, zapošljavanja, obrazovanja i preduzetništva.

Ministarka je izrazila uverenje da će predstojeći bilateralni razgovori o narednom paketu podrške, planirani za kraj ovog meseca, dodatno ojačati razvojnu saradnju.

Sagovornice su, kako je navedeno u saopštenju, razgovarale i o dijalogu Beograda i Prištine, saglasivši se da je od velike važnosti da on rezultira kompromisnim rešenjem.

Ministarka Miščević je podvukla da je za svaki dalji korak u tom procesu neophodno da i prištinska strana ispuni ranije preuzete obaveze iz dijaloga kome je EU garant, prvenstveno u odnosu na neophodnost osnivanja Zajednice srpskih opština.

Izvor: T a n j u g

MiščevićKonradEUNemačka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva