:

:

TV Most

clock

Januar 07, 2019   16:48

0

206

Mitropolit Amfilohije: Tri greha crnogorske vlasti

U svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske jutros je liturgijski proslavljen Božić, a centralnu Liturgiju u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici služio je mitropolit Amfilohije. U besedi posle liturgije, crnogorsku vlast je optužio da je počinila više grehova, a tri najveća su stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji.

 

Crnogorska vlast, kako je rekao mitropolit Amfilohije, ne priznaje obnovljenu Cetinjsku bogosloviju iako je ona već iznedrila više od 20 generacija bogoslova.

"Sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to stid i sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid i sram je što oni danas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkovnih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima. To je stid i sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Osvrnuo se i na najavu vlasti da će, kako on to tumači, otimati crkvene hramove sagrađene pre 1920. godine rekavši da je to "još jedno bezumlje", prenosi CDM.

Prema njegovim rečima, veliki je greh i odricanje crnogorske vlasti od Kosova i Metohije i predavanje Metohije, za čije oslobođenje su poginuli mnogi Crnogorci, “u ruke onih koji su stid i stram za časni albanski narod - razbojnicima i enverhodžistima”.

"To je stid i sram vlasti, a ne Crne Gore, jer Crna Gora to ne prihvata", poručio je mitropolit Amfilohije.

Mihailo: Sazrelo je vreme da CPC dobije autokefalnost

Sa druge strane, mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, u božićnom intervjuu za portal CdM poručio je da je sazrelo vreme da ta crkva dobije autokefalnost.

Mihailo tvrdi da Srpska pravoslavna crkva vodi kampanju protiv CPC i države Crne Gore. 

"Kampanja Srpske crkve protiv Crnogorske pravoslavne crkve i države Crne Gore se tradicionalno i kontinuirano vodi od Garašaninovog Načertanija iz 1844. godine, kao tajnog programa spoljne politike kneževine Srbije. Po tom programu, osnovni zadatak srpske spoljne politike je sjedinjenje Srba i Crnogoraca u jedan srpski narod. To je ujedno značilo i likvidaciju države Crne Gore. Kruna te i takve politike ostvarena je 1918. godine nestankom crnogorske države, što je dovelo dvije godine i do nasilnog priključenja Crnogorske pravoslavne crkve Srpskoj pravoslavnoj crkvi", kaže Mihailo.

Navodi i da kampanja koju sada vodi SPC nije ništa novo, već samo nastavak stare ujediniteljske politike uništenja svega što ima crnogorsko obeležje, a to prvenstveno znači, politike likvidacije crnogorske države i crkve.

Mihailo konstatuje da je zrelo vreme da CPC dobije "mesto koje joj pripada".

Prvi čovek CPC se u intervjuu bavio i crkvom Svete Trojice na Rumiji koju je nazvao "limenom osmatračnicom", a premijera Duška Markovića je podsetio na obećanje da će ta crkvica biti uklonjena.

Mihailo očekuje da država konačno ukloni tu "pseudo crkvu" koja je, kako tvrdi, sredstvo za izazivanje sporova, svađa i nemira.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

amfilohijebožićoptužbe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva