:

:

TV Most

clock

Avgust 29, 2022   18:07

0

145

Mogućnost za unapređenje parlamentarne saradnje Srbije i Kube

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Kube Brunom Rodrigesom Pariljom i naveo da je međuparlamentarna saradnja na visokom nivou, kao i da postoji prostor da se dodatno unapredi u novom sazivu.

Orlić je izrazio zadovoljstvo što je poseta Rodrigesa Parilje realizovana neposredno nakon posete ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Kubi, što, kako je rekao, govori o velikom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima dve zemlje.

Naveo je da je međuparlamentarna saradnja na visokom nivou i ukazao na mogućnosti da se dodatno unapređuje i u novom sazivu, kroz razmene poseta delegacija poslaničkih grupa prijateljstva, kao i radnih tela dva parlamenta, saopšteno je iz kabineta predsednika Narodne skupštine.

Orlić je zahvalio na principijelnom stavu Kube i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, navodeći da se Srbija neprekidno suočava sa velikim izazovima i pritiscima na Kosovu i Metohiji, izazvanim opasnim i neodgovornim potezima privremenih institucija u Prištini.

"Rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ulaže velike napore u pronalaženju onih rešenja kojim se obezbeđuju mir i stabilnost, osigurava bezbednost za ugroženi srpski narod na Kosovu i Metohiji", kazao je Orlić i dodao da će Srbija nastaviti da čvrsto vodi odgovornu politiku očuvanja svojih nacionalnih i državnih interesa.

Kako se navodi, Rodriges Parilja saglasio se da su veze između Srbije i Kube istorijske i čvrste, dodavši da se ove godine obeležava 120 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Naveo je da postoje dobre perspektive za unapređenje saradnje između parlamenata, kako na bilateralnom planu, tako i u okviru međunarodnih foruma, imajući u vidu da Srbija i Kuba dele dele slične interese i teme koje ih povezuju.

Tokom sastanka bilo je reči i o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje između Srbije i Kube, kao i saradnje u oblasti zdravstva, farmacije, tehnologije i poljoprivrede.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo.

Izvor: T a n j u g; Foto: fejsbuk/Ambasada Kube u Beogradu

Vladimir OrlićBruno Rodriges PariljoSrbijaKuba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva