:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 11, 2021   12:39

0

127

Momirović: U pristupačnost objekata za osobe sa invaliditetom 4 miliona evra

Ukupna vrednost projekta rekonstrukcije i adaptacije javnih objekata u Srbiji radi poboljšanja njihove pristupačnosti za osobe sa invaliditetom približno iznosi četiri miliona evra, a u 19 gradova i opština širom Srbije u toku su radovi na 28 javnih objekata, kaže ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Na okruglom stolu posvećom temi pristupačnosti, Momirović je rekao da resorno ministarstvo učestvuje u sufinansiranju tog projekta.

Naveo je da se kroz projekat "Povećanje pristupačnosti javnih objekata osobama sa invaliditetom i otežanim kretanjem" koji se sprovodi zajedno sa EU, direktno doprinosi unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

"Uređenost i veličina jedne zajednice ogleda se u njenom odnosu prema najslabijima, a osobe sa invaliditetom su svakako najslabiji i najranjiviji članovi društva kada govorimo o ucešću u četiri egzistencijalne funkcije svakog životnog prostora i to u stanovanju, radu, saobraćaju i rekreaciji", rekao je Momirović.

Naglasio je da je zato od izuzetne važnosti da svakom našem sugrađaninu sa invaliditetom omogućimo i olakšamo pre svega normalnu svakodnevnu egzistenciju, i to ne samo kao zajednica, već i kao pojedinici koji imaju osećaj empatije i svesti za probleme sa kojima se susreću naše komšije, prijatelji, članovi porodice.

"Ministarstvo na čijem sam čelu je prepoznalo važnost postojanja jednakih mogućnosti za sve i nastoji da u okviru svojih nadležnosti na najbolji mogući način doprinese realizaciji praktičnih rešenja", kaže Momirović.

Naveo je da su u okviru projekta koji se sprovodi sa Delegacijom EU u Srbiji, aktivnosti usmerene pre svega na unapređenje pristupačnosti javnih objekata u jedinicama lokalnih samouprava, kao i na povećanje primene postojećeg zakonskog okvira i administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou.

"Kroz ovu inicijativu, pored toga što ćemo u jednom delu javnih ustanova obezbediti adekvatniju pristupačnost u skladu sa najvišim evropskim standardima, dodatno se nadamo da će ovaj projekat poslužiti kao primer dobre prakse za nastavak podizanja svesti o ovoj važnoj temi", rekao je Momirović.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović kaže da sve lokalne samouprave moraju da ojačaju aktivnosti u cilju realizacije plana pristupačnosti i da u tom smislu postoji ozbiljna posvećenost u Vladi Srbije da pomogne.

"Srbija je delimično pristupačna za osobe sa invalditetom. To nije dobro, mora da bude bolje i opsobama sa invaliditetom, i starijima, roditeljima sa decom i trudnicama", rekla je Obradović i napomenula da je društvo u Srbiji poslednje decenije osetljivije na različitosti i da je to doprinos svih nas.

Naglasila je da uprava treba da bude po meri svih korisnika, a da je omogućavanje pristupačnosti javnim objektima kap u moru da bi osobe sa invaliditetom mogle da realizuju sve svoje talente i dostignuća.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar kaže da je tema pristupačnosti zastupljena u pregovorima Srbije o članstvu u EU, i da je aktuelna i u državama članicima EU u kojima živi oko 120 miliona građana sa nekim oblikom invaliditeta, od kojih je 67 odsto u riziku od siromaštva.

Kaže da je da je EU donirala do sada Srbiji šest miliona evra namenjenih za poboljašanje položaja osoba sa invaliditetom, da su mnogi prostori u Srbiji pristupačni, ali da mnoge, poput škola, pošta, banaka, zdravstvenih centara, treba prilagoditi tom standardu.

"Zadatak svih nas je da utičemo na uklanjanje svih barijera tako da usluge budu svima dostupne. Treba da radimo na pravilnom razumevanju pojma pristupačnosti u širem kontekstu i to posmatrati kao priliku da učestvujemo svi u životu zajednice", rekla je Norčič Štamcar.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da osobe sa invaliditetom najčešće dolaze u fokus kada su im neka prava uskraćena, a da se i oni sami sa mnogo entuzijazma bave unapređivanjem svog statusa.

Lično se, navodi, u to uverio obilazeći mnoga mesta i gradove u Srbiji koji su omogućili najveću pristupačnost.

Pitanje je, kaže, da li treba uvesti i sankcije za one koji obećavaju da će unaprediti prisupačnost objektima javne uprave i ustanovama, ali i pozorištima, domovima kuture i bioskopima, a to ne učine.

"Svako od nas je potencijalna osoba sa invaliditetom, to ne treba nikada da zaboravimo", rekao je Pašalić.

Naveo je da se upravo humanost i vrednost društva pokazuje kroz podršku osobama sa invaliditetom, deci i starijima.

Izvor: Танјуг

Momirovićosobe sa invaliditetom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva