:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2019   14:31

0

160

MSP Srbije o deci na Malti: Upućena molba da se odloži donošenje odluke

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zakazalo je konzularne konsultacije sa Maltom za 27. januar 2020. godine, kako bi se pronašlo rešenje za problem porodica iz Srbije, čija deca ne mogu da dobiju boravišnu dozvolu zbog nedovoljnih prihoda roditelja.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je preko Ambasade Republike Srbije u Rimu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maltu, upoznato sa sve učestalijim žalbama državljana Srbije koji borave i rade u Republici Malti, na tretman porodica sa maloletnom decom zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou, o čemu je RTS ranije pisao.

Kako navodi MSP, reč je o unutrašnjim propisima Malte koji se odnose na državljane svih država koje nisu članice EU, a koji su u nadležnosti organa zaduženog za izdavanje boravišnih dozvola – Identity Malta.

Ministarstvo spoljnih poslova je od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje ovih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za rešavanje nastalih problema.

"Imajući u vidu kompleksnost ovog pitanja, Ministarstvo spoljnih poslova je ranije već iniciralo konzularne konsultacije sa Maltom kako bi se ovo, ali i druga pitanja, sa malteškom stranom razmotrila i pronašlo rešenje. Ova inicijativa je prihvaćena, pa su konzularne konsultacije zakazane za 27. januar 2020. godine", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo je takođe uputilo molbu malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka u vezi sa ovim pitanjima do obavljanja konzularnih konsultacija i rešavanja problema.

Na rešavanju ovog pitanja je, kako se navodi, angažovan i počasni konzul Republike Srbije na Malti.

Izvor: RTS

MSP SrbijeMalta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva