:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2024   18:25

0

42

Na Festu obeležen jubilej 50 godina od filma "Derviš i smrt"

U okviru  52. FEST-a danas je obeležen jubilej 50 godina od domaćeg filma "Derviš i smrt" (1974) Zdravka Velimirovića (1930-2005), kao i promocija knjige "Odloženo za sutra".

Sin pokojnog reditelja Mladen Velimirović istakao je da je knjigu o stvaralaštvu njegovog oca priredila njegova majka Ranka Velimirović (1940-2020), rediteljka i producentkinja.

"Ponosan sam na kompletno stvaralaštvo mog oca i naravno na film 'Derviš i smrt' zbog koga smo svi ovde danas. Nadam se da će njegovi filmovi biti reastaurisani u projektu A1 Kinoteka", naveo je Mladen Velimirović.

Podsetimo, "Derviš i smrt" je jugoslovenski film snimljen 1974. godine kao ekranizacija istoimenog  romana Meše Selimovića i u njemu su glavne uloge tumačili Voja Mirić, Velimir Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić, Olivera Katarina, Faruk Begoli, Aleksandar Berček, Dragomir Felba, Usnija Redžepova, Janez Vrhovec.

Radoslav Zelenović, nekada direktor Jugoslovenske kinoteke, danas prvi čovek Festivala evropskog filma Palić podsetio je da je Velimirović bio nadaren i za umetničku fotografiju i da je u svom značajnom filmskom opusu Velimirović polovinu igranih ostvarenja zasnovao na književnosti, odnosno ekranizacija poznatih romana.

  Velimirović je za svoje filmove dobio više od 20 nagrada i priznanja, među kojima je Povelja za vidan doprinos svetskoj kinematografji 2001. godine Saveza filmskih stvaralaca Ruske Federacije, a njegovi filmovi su predstavljali jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

FESTDerviš i smrt
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva