:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Februar 21, 2020   17:20

0

268

Na Kosovu i Metohiji i danas ugrožen srpski jezik

Maternji jezik je deo kulturnog identiteta jednog naroda, pa je stoga briga o očuvanju maternjeg jezika, način dokazivanja svesti jednog naroda o vlastitom identitetu, istaknuto je između ostalog na tribini održanoj u Domu kulture u Gračanici.

Profesorka srpskog jezika u Gimnaziji u Lapljem Selu Ana Kostić citirala je Dostojevskog, koji u jednom od svojih dela kaže: “Svaki čestit  čovek neda svoj jezik i neda svoje običaje”.

“Ja mislim da mi danas vrlo olako dajemo i  svoj jezik i svoje običaje”, kazala je Kostić.

Srpski jezik na Kosovu i Metohiji je posle rata i te kako ugrožen kaže direktorka  Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.

“Posle rata 1999. godine bilo je opasno u nekim mestima govoriti srpski jezik. Ono što je bilo na ulicama prvih dana, na žalost preselilo se i u institucije. Svojevremeno su kosovske institucije usvojile zakone koji su po svojoj formi zadovoljavali minimalne kriterijume zaštite srpskog jezika, međutim ništa od toga nije sprovedeno. I danas se gotovo svuda suočavamo na terenu i novinari, ali i kada budete tražili bilo koji dokument,  da nema prevoda ili ako ga ako ga ima,  onda je to vrlo loš prevod”, kaže Kostić.

Moderna tehnologija, brz način komunikacije u današnje vreme ugrožava jezik, a samim tim i identitet i kulturno nasleđe jednog naroda istaknuto je na tribini.

Srpski jezik međutim, vrlo često kvarimo i mi sami, time što mladi ljudi sve češće imaju naviku da koriste strane reči, složili su se učesnici tribine, koji su upozorili i roditelje, ali i prosvetne radnike da utiču na ovakve pojave kod mlađih generacija.

Izvor: RTV Gračanica

KiMmaternji jezik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva