:

:

TV Most

clock

April 04, 2020   16:00

0

64

Na virus korona pozitivno još 148 osoba, umrlo još 5, ukupno 44

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno potvrđenih slučajeva 1.620 COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 645 osoba od kojih je 148 pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 1.046pacijenata, a na respiratoru je njih 89.

Na Sajmu je 69 pacijenata testirano, od kojih je 38 bilo negativno. Oni će u narednih 48 sati ponovo biti testirani i ukoliko rezultat i drugog kontrolnog testa bude negativan, biće otpušteni kućama.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 6.401 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na žalost od prethodnog izveštaja imamo i novih pet (5) smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 44.

Preminulo je pet (5) osoba muškog pola, prosek njihovih godina je 63,2 i svi oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu bolesti.

Ima izlečenih, ali je to još uvek mali broj

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da u Srbiji ima izlečenih od virusa korona, ali da je još uvek reč o malom broju, jer proces izlečenja traje dugo, te da su svi izlečeni imali lakšu kliničku sliku.

"Imamo izlečene, reč je još uvek o malom broju, jer proces traje dugo. Oni su imali vrlo laku kliničku sliku", rekao je Stevanović na pres konferenciji.

On je pojasnio da je obolelima sa lakšom slikom potrebno od sedam do 14 dana, "srednje" obolelima od dve do četiri nedelje, dok kod najtežih slučajeva terapija traje i do osam nedelja.

"Nećemo u ovom trenutku imati veliki broj izlečenih", konstatovao je Stevanović.

On je ukazao i da je, obistava kretanja, ne znači da oni sa lakšim simptomima, treba da sede kod kuće, već svakako da se jave lekaru, te dodao da se u takvim slučajevima kretanje ne ograničava u bilo koje doba dana i noći.

Novi Pazar postaje novo žarište

U Novom Pazaru imamo formiranje novog žarišta i tamo je već upućen određen broj respiratora, izjavio je danas direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Stevanović je rekao da se u tom gradu javlja novo žarište, i da se aktivno radi na tome da se tamo u potpunosti osposobi bolnica.

"Već sada je tamo upućen jedan broj respiratora, da se pojača, a krenuo je i jedan broj lekara", rekao je Stevanović na pres konferenciji.

U svakom trenutku, gde god bude bilo potrebe, kaže Stevanović, prebacivaće se ili kadar, ili pacijenti, u zavisnosti od toga šta je najbolje za same pacijente.

Vučić u ponedeljak u Novom Pazaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće u ponedeljak Novi Pazar, koji je identifikovan kao novo žarište korona virusa u Srbiji.

To je objavila, nezvanično, jedna lokalna televizija, a Tanjugu je u Kabinetu predsednika Republike informacija potvrđena.

Vučić će, prema Tanjugovim informacijama, u Novom Pazaru obići Opštu bolnicu, kojoj će uručiti 10 kliničkih, statičnih respiratora i tri mobilna respiratora.

Predsednik je odlučio da poseti Novi Pazar nakon što su je obavešten da je situacija u tom gradu sa širenjem covid-19 "alarmantna".

Respiratori koje će uručiti Opštoj bolnici, ukupno 13, ojačaće zdravstveni sistem Novog Pazara i omogućiti Opštoj bolnici da se nosi sa trenutnim stanjem obolelih od korona virusa i da spremno dočeka eventualni rast zaraženih, kako oni ne bi morali da budu upućivani u udaljene kliničke centre.

Zaključno sa petkom, u Novom Pazaru je registrovano 12 osoba zaraženih korona virusom, ali su testirani i svi kontakti zaraženih osoba, a rezultati se čekaju.

Nadležni iz Opšte bolnice Novi Pazar pozvali su sve građane da se striktno pridržavaju mera Vlade Srbije i preporuka nadležnih institucija i da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova.

Izvor: Novosti online, Танјуг

Srbijakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva