:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2019   14:11

0

134

Nacionalni savet u CG: Srbija da rešava probleme Srba

Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori pozvao je državne organe Srbije da se, hitno i u direktnoj komunikaciji sa vlastima u Crnoj Gori, angažuju na rešavanju problema srpskog naroda u CG, umesto što daju preporuke srpskim političarima u Podgorici za ulazak u koaliciju sa vladajućim DPS-om.

„Otvoreni pritisci i ukidanje stečenih prava srpskom narodu ne mogu se rešavati kroz preporuke ulaska u koalicionu vladu, jer bi to predstavljalo žrtvovanje sopstvenog naroda, koje je već viđeno kroz asimilaciju gotovo svih onih koji su bili ili postali deo državne ili lokalne vlasti u Crnoj Gori“, kaže se u pismu Srpskog nacionalnog saveta u pismu ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Bingulcu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nedavno je u intervjuu TV Vijesti pozvao političke predstavnike Srba u Crnoj Gori da sarađuju sa vladajućom DPS i postanu deo vladajuće koalicije.

„Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni“, kazao je između ostalog Dačić.

Srpski nacionalni savet u pismu srpskom ambasadoru ukazuju da se i inače loš položaj Srba u Crnoj Gori pogoršao nakon proslave stogodišnjice Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

„Pretnje kojima je aktuelna vlast pokušavala da spreči obeležavanje ovih praznika srpskog naroda danas se brutalno ostvaruju, bez obzira što je Srpski nacionalni savet, kao krovna organizacija srpskog naroda u Crnoj Gori, proslave organizovao uz zakonsku i ustavnu mogućnost, da po svom izboru obeležava nacionalne i verske praznike“, kaže se u pismu potpisanom od predsednika Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčila Vuksanovića.

Takođe, SNS CG podseća da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore, zaduženo za odobravanje sredstava za zaštitu nacionalnog identiteta, u potpunosti kontroliše albanska zajednica, dok je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava prepušten bošnjačkom uticaju, „na način da ni u jednoj, ni u drugoj državnoj instituciji ne postoji zaposlen nijedan Srbin“.

„Kako kod ovih institucija postoji jedina mogućnost za dobijanje sredstava za zaštitu nacionalnog identiteta, u ovoj i prošloj godini odbijeni su svi najznačajniji projekti srpskog naroda i svi oni čije su prijave bile ispisane ćiriličnim pismom, što je preporuka Saveta srpskim organizacijama radi očuvanja srpskog jezičkog identiteta u Crnoj Gori“, zaključuje se u pismu.

Izvor: Taнјуг

C.GoraSrbizaštita
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva