:

:

TV Most

clock

Januar 31, 2023   10:22

0

114

Najproblematičnija reč u izjavi Milanovića o Kosovu je "oteto"

Izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je tzv. Kosovo "oteto" od Srbije izazvala je bum u javnosti u Hrvatskoj i zemljama regiona, slaže se komunikacijski stručnjak i profesorka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Gabrijela Kišiček, ali nema utisak da je on time doveo u pitanje kosovsku nezavisnost.

U konkretnoj izjavi, Kišiček, kaže da je "oteto" najproblematičnija reč koju je Milanović upotrebio.

Ocenila je da ovakvim izjavama Milanović, kako kaže, definitivno privlači pažnju, te da će neki reći da šokira, a mnogi da je vrlo pogrešno interpretiran.

Prema njenim rečima, Milanović je komunikacijski vešt, ali nekad se, dodaje, čini da mu je ta veština više teret, jer "ostavlja utisak da vrlo malo promišlja pre nego što javno nastupi".

Kišiček kaže da je ova izjava dobar primer koliko je važno pažljivo birati reči kada se govori o osetljivim temama.

"Možda ta tema nije osetljiva za predsednika, ali bum koji je izazvao u javnosti u okolnim državama pokazuje da je to jedna tema kojoj treba pristupiti vrlo oprezno i diplomatski. Nije svejedno hoćete li reći da je nešto oteto, izuzeto ili anektirano....", rekla je Kišiček, koja smatra da Milanović tome pridaje vrlo malo pažnje.

Na pitanje da li je Milanović doveo u pitanje nezavisnost Kosova, koju je Hrvatska priznala, ona kaže da nema takav utisak.

"On je nekoliko puta naglasio da je Hrvatska priznala Kosovo. Najproblematičnije je to što je on upotrebio reč oteto. To apsolutno nosi sa sobom negativne konotacije pa se automatski pretpostavlja da on ima nešto protiv toga jer je zdravorazumski da kad je nešto oteto, onda to osuđujemo", kaže Kišiček.

Međutim, dodaje, on kasnije sasvim jasno kaže da je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova i da se on sasvim slaže s tim”.

Kišiček je za zagrebačku N1 tv. analizira i izjave Milanovića vezano za rat u Ukrajini, ali je i uporedila komunikacijski stil njega i premijera Andreja Plenkovića.

Ocenila je da problem komunikacije predsednika i premijera leži u tome da bi takve stvari trebalo preispitivati u četiri zida jer, ističe, "nepomirljive razlike ostavljaju utisak političke nestailnosti".

Izvor: T a n j u g; Foto: Luka Stanzl

KiMMilanovićGabrijela Kišiček
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva