:

:

TV Most

clock

April 15, 2020   18:48

0

155

Najveći pad proizvodnje u Americi posle Drugog svetskog rata

Proizvodnja i ukupna industrijska proizvodnja u Sjedinjenim američkim državama zabeležili su najveći pad od demobilizacije u toj zemlji posle Drugog svetskog rata.

Federalne rezerve su danas saopštile da je proizvodnja prošlog meseca smanjena za 6,3 odsto, pre svega zbog pada proizvodnje u auto-industriji gde su sve fabrike zatvorene.

Sveukupno, industrijska proizvodnja, koja uključuje fabrike, komunalije i rudnike, pala je za 5,4 odsto, što je najveći pad od 1946. i prevazilazi pesimistička očekivanja ekonomista.

Proizvodnja automobila i auto delova pala je 28 odsto, u komunalnim preduzećima za 3,9, a u rudnicima dva odsto, jer je smanjena eksploatacija nafte i gasa.

Fabrike su prošlog meseca radile sa 70,2 odsto, što je pad od 75,1% u odnosu na februar, a najniži nivo od 2010, kada se američka ekonomija još oporavljala od velike recesije 2007-2009.

"Prognoze za industriju su sumorne, proizvodnja će još više pasti u aprilu", napisali su Džejms Votson i Gregori Dako iz časopisa Oksford Ekonomiks.

Oni smatraju da će veliki poremećaji u lancu snabdevanja, smanjena energetska aktivnost i pooštreni finansijski uslovi i dalje negativno uticati i da bi industrijska proizvodnja mogla ukupno da opadne 15 odsto.

Izvor: Beta

SADindustrijska proizvodnja

Svet

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva