:

:

TV Most

Foto: Forum za etničke odnose

clock

Avgust 10, 2020   18:38

0

171

Namerna dramatizacija rutinske akcije?

Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.

Kosovski političari i mediji oštro osuđuju ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo u zajedničkoj patroli sa KFOR-om.

Analitičar Beljulj Bećaj izjavio je da bi namerni ulazak Srpske Vojske na teritoriju Kosova značio želju za prekidom dijaloga sa srpske strane.

„Ukoliko je to namerno urađeno sa srpske strane, onda Srbija želi da se polako deaktivira nastavak dijaloga iz njima poznatih razloga, ali ukoliko se ulazak desio usled nekih drugih okolnosti, slučajno, to se može prevazići uz izvinjenje, i da se nastavi tok dijaloga bez ozbiljnih talasanja“, rekao je Bećaj u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Sa druge strane, analitičar Dušan Janjić tvrdi da je Priština bila obaveštena o vežbi KFOR-a i Vojske Srbije, pa na reakciju medija i političara gleda kao na političko nepoverenje.

„Reakciju unutar albanskih medija tumačim kao političko nepoverenje i namernu dramatizaciju ulaska Žandarmerije, iako je Kurtijeva vlada bila obaveštena. Posledice će se još uvek pratiti i ja sada očekujem novo interesovanje iz Rusije. Mislim da je dobro što je vežba urađena i da je reakcija albanskih političara i medija očekivana, ali da to nije razlog da Beograd odustane od saradnje sa KFOR-om“, naveo je Janjić za RTV Kim.

Komandant KFOR-a, italijanski general Mihaelo Risi obavestio je u subotu ministra unutrašnjih poslova Kosova Agima Veljiua da je ulazak snaga Srbije kod sela Karačevo u opštini Kamenica bio deo rutinskih zajedničkih akcija KFOR-a i oružanih snaga Srbije.

Izvor: RTV KiM

KiMJanjić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva