:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2024   8:04

0

50

Narodni poslanici nastavili raspravu o izboru nove Vlade Srbije

U Skupštini Srbije , nastavljena je rasprava o  izboru nove Vlade.Predstavnici vladajućih stranaka nastavili su da iznose stavove da podržavaju predstavljeni ekspoze mandatara Miloša Vučevića i njegov predlog za sastav buduće vlade, dok su neki predstavnici opozicionih stranaka to kritikovali. 

 

12:43 - SDA neće podržati Vučevićevu vladu, SPP i SDPS daju podršku

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj istakao je da ta partija neće podržati vladu Miloša Vučevića i da ova vlada neće biti legalna i legitimna.

On je istakao da Vlada neće biti legalna i legitimna, jer skupštinska većina nije odraz realne političke volje građana i "jer su izbori pokradeni".

Škrijelj je istakao da su predstavnici Bošnjaka u Vladi "privatni Bošnjaci vlasti".

On je naglasio da se u ekspozeu ne pominje decentralizacija i ne rešavaju problemi Bošnjaka koji žive u najsiromašnijim opštinama u Srbiji i dodao da Bošnjaci nisu zastupljeni u institucijama u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva.

Škrijelj je rekao da se odnosi sa Bosnom i Hercegovinom "ne mogu gradini uz politku podrške secesionizma u BiH" i naglasio da bi put pomirenja trebalo da ide kroz priznavanje genocida u Srebrenici.

Kako je rekao, u ekspozeu se govori o kulturi sećanja, ali se ne pokazuje saosećanje sa bošnjačkim žrtvama.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek izrazio je zadovoljstvo što ta partija ima predstavnika u Vladi Srbije.

On je istakao da je prethodna vlada za godinu i po dana sufinansirala 130 razvojnih projekata širom Srbije i da mu je drago kada čuje da će se nastaviti ulaganja širom Srbije i u Sandžak i istakao izgradnju puteva.

Đerlek je ukazao na problem neravnomerne zastupljenosti Bošnjaka u institucijama u opštinama u kojima žive i istakao da je potrebno okrenuti novu stranicu u toj oblasti, jer će to "vratiti poverenje u državu u ovim osetljivim okolnostima".

"Kao potpredsednik Skupštine kategorički ću se zalagati za principe kao što su pravda i pomirenje", istakao je Đerlek i rekao da ne može da ne pomene "brutalni masakr nad narodom u Gazi", gde se mora obezbediti trajni mir.

On je rekao da bez trajnog mira na Bliskom istoku ne može da se obezbedi ni trajni mir na Balkanu.

Poslanik Socijaldemorkatske partije Srbije (SDPS) Edis Durgutović istakao je da veruje da će Vučević "u najboljoj veri služiti istini i pravdi" i najavio podršku Vladi Srbije.

On je rekao da je ekspoze bio veoma sadržajan i izrazio uverenje da će Vučević "mandat koristiti na dobrobit svih građana Srbije", jer u Vladi sede različiti ljudi.

"Srbija jeste bila i biće evropska zemlja i raduje činjenica da ostajemo na evropskom putu", rekao je Durgutović.

Jovanov: Važno da se nastavi politika kojoj je Vučić prokrčio put

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov istakao je, govoreći o ekspozeu mandatara za sastav Vlade Srbije Miloša Vučevića, da je važno "da se nastavi politika koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić definisao i prokrčio joj put".

"Vodimo politiku nezavisne, suverene, slobodarske i slobodne zemlje", istakao je Jovanov na sednici Skupštine.

On je rekao da su međunarodne okolnosti sve složenije, a da je obaveza svakoga ko se bavi politikom da "bure baruta" ne eksplodira na Balkanu i da to ne znači da se ne treba boriti za nacionalne interese, već da treba sačekati trenutak za njihovo ostvarivanje.

"Uveren sam da će doći dan kada će Srbija na celoj svojoj teritoriji ostvariti punu suverenost i odlučivati na svakom pedlju svoje teritorije. Ali moramo da radimo mudro da taj dan dođe i da ima ko da ga dočeka", poručio je Jovanov.

On je rekao da Srbija mora da se bori protiv rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, koju je nazvao sramnom i upitao da li je neko od opozicije makar poslao poruku povodom toga nekome s kim ima odnose u inostranstvu.

Jovanov je istakao da mu je drago što dok se bira Vlada u Hrvatskoj i Domovinski pokret ima uslov da Srbi ne budu u toj vladi, u Srbiji u Vladi ima predstavnika hrvatskog naroda.

"Mi pokazujemo kako izgleda moderna i normalna evropska država neopterećena nacionalizmaom. I to je lekcija njima i odlično je što ste tu lekciju baš vi održali", rekao je Jovanov.

On je dodao da podržava evrorealističan stav koji je iznet u ekspozeu.

Jovanov je istako da mu je drago zbog nastavka politike kulture sećanja i da je važan nastavak snimanja filmova i serija sa nacionalnom tematikom posebno zbog mlađih generacija, a da ako se pogleda Netfliks može se videti "da su svi učestvovali u borbi protiv nacizma u Drugom svetskomn ratu, osim Srbije i Sovjetskog saveza".

"Da se kroz te filmove promoviše nacionalni optimizam. Jer mi jesmo stradalni narod, ali smo i pobeđivali. To je poruka ministru kulture", rekao je Jovanov.

Poslanik Jedinstvene Srbije (JS) Nenad Filipović najavio je podršku Vladi Srbije i istakao da će JS biti kritičar Vlade, ali da će biti konstruktivna, dok u Skupštini ima mnogo "kritizera".

On je istakao da je prethodna Vlada mnogo uložila u jug Srbije i da se nada da će se ulaganja u Jablanički i Pčinjski okrug nastaviti, te da će se uraditi stari put Leskovac-Vranje preko Vučja, gde je završena deonica Leskovac-Vučje.

Skupština Srbije radiće danas i posle 18 časova

Skupština Srbije radiće i posle 18 sati, saopštila je predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Ona je rekla da će se produžiti vreme rada Skupštine, zbog potrebe da se što pre izabere Vlada Srbije.

Polemika Vučevića i Đilasa

Poslanik grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Dejan Bulatović tažio je da Đilas kaže da li je "tukao svoju taštu i svoju suprugu" i da li ga je "lično sprečavao da napadne neke ljude i da li je tukao svog psa".

Posle njega govorili su i drugi poslanici vlasti, a Đilas je rekao da su ga svi oni vređali. Na pitanje o njegovom radu dok je bio na vlasti rekao je da je u Beogradu u to vreme otvoreno devet osnovnih škola i četiri doma zdravlja, da je davana 13. penzija i otvoreno porodilište u Zemunu.

"Reći ću vam samo jednu stvar, radio sam koliko sam mogao, nešto dobro, nešto loše, ali zbog moje politike nijedna majka crninu nije obukla, ali zbog vaše politike mnoge majke su obukle crninu, najviše zbog vaše politike i JUL-a, SPS-a i radikala", istakao je Đilas.

Poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da ni zbog koga u Srbiji "nijedna majka nije zakukala, već se srpski narod branio na svojim vekovnim ognjištima".

"Ne može se napadati neko jer se narod branio", poručio je Jovanov.

Đilasu je odgovorio i mandatar Miloš Vučević koji je rekao da predsednik SSP-a pokušava da obesmisli sve što su planovi Vlade, da se bavi pretpostavkama i nagađanjem, kao i da se bavi prošlim vremenima.

Vučević je rekao da time što 1. i 2. maja rade poslanici nisu kažnjeni, jer ne rade kada drugi rade, a da je opozicija gađala toalet papirom zaposlene u Skupštini.

"U vreme kada ste bili na vlasti ljudi nisu morali da brinu da li će imati vremena za odmor, jer je bilo 500.000 manje zaposlenih, a inflacija bila 11,6 odsto, a stopa nezaposlenosti mladih 56,3 odsto", poručio je Vučević.

Odgovarajući na kritiku kosovske politike, Vučević je rekao da je ova vlast "10 godina odlagala Tadićeve dogovore o tablicama", a na kritiku o 24 sporne privatizacije rekao je da je pitanje odgovornosti za te privatizacije pitanje za pravosuđe, ali da se su se one "desile u vreme kada je tada na vlasti bila stranka kojoj je pripadao i Đilas".

"Gradimo nacionalni stadion, a za šest dana, kad počne Vaskrs počinje izgradnja 'Tiršove 2' kao što smo rekli", dodao je Vučević.

Kako je rekao, kada je reč o "masnim fotama", njih igra opozicija koja negde bojkotuje izbore, a negde ne, pa im pravila u jednom gradu odgovaraju, a u drugom ne, te da zapravo odlučuju na osnovu istraživanja javnog mnjenja.

U raspravi se poteglo i pitanje ministra finasija Siniše Malog i stanova u Bugarskoj, gde su predstavnici vlasti tvrdili da je ustanovljeno da su potpisi lažirani, a Đilas rekao da je reč o čuvenom "bugarskom grafologu iz Plovdiva", nakon čega je vlast tvrdila da Đilas vređa Bugarsku, dok mu je Vučević rekao da mu Bugarska "nije smetala kada je prodao Junajted mediju Bugarinu za 25 miliona evra, koji ju je kasnije prodao Draganu Šolaku".

Na Vučevićeve navode da je Đilas hvalio kosovskog premijera Aljbina Kurtija, predsednik SSP-a je istakao da je "od Kurtija očekivao više kao čoveka koji je robijao zbog svoje ideje, ali da se on ponaša kao zločinac", na šta mu je Vučević odgovorio da "nije Kurti osuđen zbog šverca dve paklice cigareta, već zbog secesionizma i zbog toga što je rušio državu".

Đilas je rekao da je odlično što "Tiršova 2" počinje da se gradi i da je problem u tome što je obećano da će biti gotova do 2022, a da je danas 2024. godina, ali da je bolje da se gradi ikad, nego nikad.

"Ja nisam govorio o masnim fotama gospodine Vučeviću, to su fote sa seksualnim dešavanjima, ja sam govorio o običnim fotama, pa vas molim da to ispravite", rekao je Đilas.

Vučević je Đilasu rekao da je javno obećao da će se povući iz politike kada prosečna plata bude bila 800 evra, a nezaposlenost niža od 10 odsto i da ga sada poziva da ispuni ono što je rekao.

11:00 - Vučević odgovorio Aleksiću

Poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica rekao je da borba protiv kriminala nije potpuno poštovana, jer da jeste "poslanici NPS Miroslav Aleksić i Borislav Novaković i kao i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas bi bili u zatvoru".

Vučević je poručio Aleksiću da je Vlada Srbije 2000. godine imala 36 ministara, a vlada Zoran Đinđića je imala sedam potpredsednika, a da je 2008. Vlada imala 29 ministarstava.

"Ja sam siguran da kralj Aleksandar nije ni mislio da će neko ko je srpskog imena i prezimena spaliti ovu Skupštinu", rekao je Vučević odgovarajući na to da onaj ko je gradio Skupštinu nije predvideo ovoliku vladu.

On je Aleksiću poručio da je on preletač i da se 2016. nudio da bude u Vladi i pregovarao da bude ministar poljoprivrede.

"Vi ste zavidni što niste sa nama na ovim stolicama i hoklicama, jer ste to hteli da budete 2016, kao što ste bili od 2012. do 2014", istakao je Vučević.

Kako je rekao, borbu protiv korupcije je istakao precizno.

"Ja sam vas 2012. godine primio u lokalnu vlast u Trsteniku, a 2014. godine sam vas izbacio iz te vlasti, a posle toga ste me zvali i kumili da uđem u vlast", odgovorio je Aleksić Vučeviću.

On je pokazao fotografiju Vučevića kako se rukuje sa nekim čovekom i naveo da je to "narkobos Snajper", dok je Vučević istakao da je on u ime sportskog kluba došao na prijem u vreme kada je bio gradonačelnik i da se tada rukovao sa još 30 do 40 ljudi, a da je Slobodan Milutinović Snajper u vreme ove vlasti uhapšen i da mu je suđeno.

"Imam ja sliku i sa vašim partijskim kolegama i sa Bojanom Pajtićem", rekao je Vučević.

Aleksić: Nova Vlada rekorder po broju ministara

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da je nova vlada Srbije rekorder po broju ministara, a da je u ekspozeu mandatara za njen sastav Miloša Vučevića borba protiv kriminala i korupcije na poslednjem mestu.

"Bajden ima 15, Rusija 21, Nemačka 16, Francuska 15. Ali smo mi jači, ima se može se", rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije o izboru Vlade.

On je istakao da ministara ima toliko da ne mogu da stanu u klupe predviđene za Vladu Srbije, te se zbog toga unose stolice.

Aleksić je ocenio da je bitno da se "namire partijski interesi", a da je rezultat rada svake vlade od 2012. "da Srbija nestaje, ljudi odlaze, a vlast se bogati".

On je rekao da je ovo koaliciona Vlada "Socijalističke partije Srbije, Jugoslovenske levice (JUL) i radikala izmiksovana sa preletačima" i da su pokupili "najgore ljude iz svih stranaka".

Aleksić je ukazao da je u ekspozeu prethodne premijerke Ane Brnabić borba protiv kriminala i korupcije bila druga tačka, da je 2020. bila treća tačka, a da u ekspozeu Miloša Vučevića ta tema zauzima poslednje mesto.

"Znači dalje u pljačku građana Srbije. Borba protiv kriminala i korupcije je zadnja rupa na svirali, a to je kancer ovog društva", istakao je Aleksić.

On je komentarisao ministre pojedinačno, te je rekao da je ministar finansija Siniša Mali "bankar i porodice i vlade", a da je "poznat kao vlasnik 24 stana u Bugarskoj, luksuznih stanova, apartmana na Kopaoniku i kao vlasnik 45 računa u raznim bankama u svetu i of šor zonama".

Aleksić je rekao da su predloženi ministar bez portfelja i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić promenili sve bezbednosne resore i nikog nisu uhapsili i da su njih dvojica i "prijatelji po Jovanjici".

On je ocenio da je Darko Glišić koji je predložen za ministra za javna ulaganja "drugovao sa Belivukom i Acom Rošavim".

Aleksić je istakao da je perfidno sakrivna tema litijuma i poručio ministarki rudarstva i energetike da "nema litijuma i nema Rio Tinta".

On je buduće ministarke Tatjanu Macuru i Milicu Đurđević Stamenkovski pitao kako ih nije sramota da sede u vlasti, nakon što su se predstavljale kao opozicija.

Na sednici, koja je počela juče, mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević podneo je ekspoze.

U tročasovnom obraćanju narodnim poslanicima, Vučević je, između ostalog, istakao kako će Vlada koju predlaže u najvećoj meri biti vlada kontinuiteta, kao i da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije. 

Naveo je i da će najveći izazov novog kabineta biti odbrana suvereniteta, da će biti predloženo obavezno četvoromesečno služenje vojnog roka, ali i da će prioritet Vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana Srbije.

Vučević je poručio da članovi Vlade moraju da budu tim, da će morati uvek da budu spremni da čuvaju nacionalne i vitalne interese Srbije, a da je njegov prvi i jedini zahtev bespogovorna odanost otadžbini.

Parlamentu je predložio 31 člana kabineta, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u Vladi.

Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

Za članove Vlade predloženi su:

Siniša Mali – prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija,

Ivica Dačić – potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova,

Irena Vujović – potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine i vodoprivrede,

Aleksandar Vulin – potpredsednik Vlade,

Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Dubravka Đedović Handanović – ministarka rudarstva i energetike,

Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine, 

Maja Popović – ministarka pravde,

Jelena Žarić Kovačević – ministarka državne uprave i lokalne samouprave,

Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,

Bratislav Gašić – ministar odbrane,

Marko Đurić – ministar spoljnih poslova,

Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije,

Slavica Đukić Dejanović – ministarka prosvete,

Adrijana Mesarović – ministarka privrede,

Aleksandar Martinović – ministar poljoprivrede,

Zlatibor Lončar – ministar zdravlja,

Nemanja Starović – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Milica Đurđević Stamenkovski – ministarka za brigu o porodici i demografiju,

Zoran Gajić – ministar sporta,

Nikola Selaković – ministar kulture,

Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu,

Jelena Begović – ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,

Husein Memić – ministar turizma i omladine,

Dejan Ristić – ministar informisanja i telekomunikacija,

Darko Glišić – ministar za javna ulaganja,

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura – ministri bez portfelja.

Nakon Vučevićevog izlaganja usledila je višečasovna rasprava koja će biti nastavljena u devet časova.

Izvor: RTS, FoNet; Foto: T a n j u g

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva