:

:

TV Most

Foto: nasa.gov

clock

Jul 22, 2015   12:05

0

139

NASA:Kompletna fotografija Zemlje nakon 43 godine

Prizor plave planete ovekovečio je sa udaljenosti od 1,6 miliona kilometara satelit DSCOVR (Deep space climate observatory) pomoću CCD kamere i teleskopa EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera).

Fotografija prikazuje kompletno područje kopnenih i morskih površina naše planete.

Od 1972. godine, i fotografije koju je snimila svemirska letelica Apolo, NASA je objavljivala samo delimične snimke Zemlje, napravljene sa kraćih razdaljina.

U NASA ističu da teleskop EPIC može da zabeleži 10 nijansi svetlosti, od ultraljubičaste do infracrvene. Za objavljenu sliku korišćeni su samo crveni, zeleni i plavi kanali svetlosti, te je njihovom kombinacijom dobijen spektar boja koji je vidljiv ljudskom oku.

"Fotografija je svojim kvalitetom nadmašila sva očekivanja", izjavio je Adam Sabo, jedan od naučnika na projektu DSCOVR.

On je objasnio da se na fotografiji jasno vide razna obeležja naše planete, od dina u pustinji do kompleksnih sistema oblaka.

"Dobili smo mnoštvo novih informacija koje će naučnici moći da proučavaju", naveo je Sabo.

Fotografiju NASA je na svom Tviter nalogu objavio i oduševljeni američki predsednik Barak Obama uz komentar: "Upravo sam video novu plavičastu fotografiju NASA. Lep način da nas podseti da moramo da zaštitimo jedinu planetu koju imamo".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?